ЦСКА победи Локомотив София като гост с 2:1 в среща от пръвия кръг на новия сезон в "А" група.

"Армейците" поведоха след гол на Спас Делев в самото начало на мача, а Янис Зику удвои преднината на своите в началото на втората част. Локомотив намали след гол на Романов, но домакините нямаха сили за нещо повече в срещата.

Срещата започна мълниеносно за радост на малкото зрители на националния стадион "Васил Левски".

Носителят на купата на България ЦСКА поведе още в третата минута, когато чудесна асистенция на Мишел Платини между двама играчи на "железничарите" разсече защитния вал на тима от квартал Надежда и "кариоката" намери бързоногия Спас Делев.

Нисичкият нападател надбяга защитата на Локомотив и пусна топката под плонжа на вратаря Галев, който нямаше какво да направи очи в очи срещу юношата на Пирин.

В следващите няколко минути "армейците" продължиха да натискат своя съперник, който не знаеше къде се намира.

В средата на първото полувреме ЦСКА буквално развинти своя съперник, който не можеше да вземе топката в продължение на близо три минути.

Грегъри Нелсън навърза трима играчи на съперника и стреля мощно от границата на наказателното поле на домакините, но топката се удари в тяло на бранител.

Точно след 30 минути игра ЦСКА извади страхотен късмет. Локомотив създаде атака по учебник, при която Преслав Йорданов навлезе мощно в половината на своя съперник, подаде към Романов, той му върна паса след "меко" подаване с левия крак и Йорданов нанесе силен удар с глава, който разтресе напречнага греда зад Райс Мболи.

След това Галчев отправи далечен шут, който бе доста неточен. Локо изглеждаше далеч по-концентриран от началото на срещата и играта се изравни.

В следващите минути се стигна до спорна ситуация, при която Йорданов бе изблъскан от Костадин Стоянов в наказателното поле на "армейците", но съдийски сигнал не последва.

Малко преди края на първото полувреме ЦСКА можеше да удвои преднината си, когато карето Делев - Зику - Нелсън - Платини отново "скри" топката на своя съперник.

Многоходовата атака на "червените" можеше да завърши и с попадение, но отбраната на Локомотив София успя да изчисти кълбото, след общи усилия.

В началните минути на второто полувреме Локомотив показа, че иска да търси изравняването на играта. След две атаки на домакините темпото на игра се понижи и гостите опитаха удар чрез Платини, но топката излезе много неточно в аут.

В 59-тата минута на двубоя румънецът Янис Зику показа великолепен поглед върху играта, като той си спря топката, след удар на Галчев и технично с левия крак румънският голаджия чукна топката във вратата на Локомотив за 0:2.

В следващите минути не се случваше нищо опасно, като двубоят се развиваше перфектно за ЦСКА, който имаше аванс от два чисти гола и не се виждаше как домакините  ще стигнат до гол.

Точно тогава, близо 20 минути преди края на срещата Локомотив намали резултата, след като далечен шут на Романов срещна гърба на Коста Янев и топката влетя във вратата на Мболи.

Четвърт час преди края на двубоя Гаров остана сам срещу Мболи, но футболистът на домакините не успя да засече високата топка, при която алжирецът едва ли щеше да има шанс.

В заключителните минути на срещата липсваха чисти голови положения, като ЦСКА пазеше умело своята скъпоценна преднина.

Локомотив София - ЦСКА  1:2

0:1 Делев - 3'
0:2 Зику - 59'
1:2 Романов - 73'


Локомотив София:  Галев, Атанасов, Гаров, Лахчев, Добрев, Горанов (Караджинов - 68'), Янев, Писаров (Манолов - 74'), Романов, Дафчев (Мешич - 56'), Йорданов

ЦСКА:  Мболи, Адемар, Бандаловски, Попов, К. Стоянов, Галчев, Янчев, Нелсън (Костов - 82'), Зику (Петър Стоянов - 87'), Платини (Живец - 64'), Делев