Главният акционер на ЦСКА Александър Томов обяви, че в момента не вижда нещо, което може да застраши бъдещето на клуба.

Томов каза още, че дългът от 6 милиона лева към НАП в момента е обезпечен от "наши имоти" (б.р. Томов не допълни чии точно).

"Съгласно плана, догодина трябва да изплатим 3 милиона евро на държавата, тъй като са съществени сумите, които са натрупани като дългове. В момента те са обезпечени от наши имоти", каза Томов пред "БТВ".

"Намалили сме радикално дълговете. Част сме преструктурирали, част сме разсрочили, част изплащаме успешно. В момента не виждам нещо, което може да застраши ЦСКА. До края на януари, при старта на публичното предлагане на акции, което ще направим, смятам, че ще изчистим всичко, което е опасно."

Томов заяви, че темата с пътуването му до Хонконг и добрите новини за клуба от там са били силно преувеличени. С милиардера Стивън Ло не е подписан спонсорски договор, а споразумение за сътрудничество между ЦСКА и клуба, който азиатецът притежава - Саут Чайна.

"Новините от Хонконг са добри, но бяха силно преувеличени. С партньорите ни в Хонконг нямаме спонсорски отношения или генерално спонсорство, както бе написано."

"Става дума за отношения на сътрудничество между водещия клуб на Хонконг и ЦСКА - за размяна на играчи, треньори, опит. При всички случаи наши играчи, двама най-вероятно, ще играят под наем в хонконгския шампион от януари."

"Освен това работим и по сближаване с един от английските грандове (б.р. - Томов вероятно има предвид Евертън, както беше обявил Лоурънс Дейвис преди около месец)."

Томов актуализира и финансовото положение при "червените".

"Финансите винаги трябва да се разглеждат във времето. През юли ние поехме ЦСКА с огромен дълг и много запуснати плащания. Имахме задължения към ФИФА и УЕФА, които можеха да ни отнемат точки."

"Имаме инвеститори - един сигурен и още един, за изграждането на "Българска армия". ЦСКА не може да напусне "Българска армия", никой няма да позволи това. Това е нашият дом".

Така може да се каже, че ЦСКА окончателно се отказва от възможността да играе в "Овча Купел", заедно със Славия и националния отбор, каквото беше желанието на германската компания IFS.

"Инвеститорите ще искат в продължения на определен брой години да могат да възвърнат част от средствата си чрез отдаване на една част от площите под наем или развитие на спорт и други инициативи. "Българска армия" няма да бъде само за спорт."

Силният човек на "Армията" за пореден път изказа недоволството си от отношението на държавата към състоянието на ЦСКА през последните няколко години.

"Сега всички хвърлят вината върху бившите собственици, но аз веднага ще попитам къде бяха всички тези държавници, които спомагаха това да се случва или се правиха на разсеяни. Къде бяха тези дейци на футболния съюз, които съучастнически информираха, че най-успешният футболен клуб е във фалит и че напуска "А" група. Всичко това не бе случайно, това бе втори пореден опит ЦСКА да бъде изваден от играта."

Той сподели радостта си от вчерашната класика над Левски и за пореден път обяви, че ЦСКА има сили за първото място в шампионата.

"Емоциите са силно позитивни, но е важно да не се главозамайваме. Очевидно има отбор, който е подготвен за атака на шампионската титла. Мачът с Левски го показа. Още обаче не сме свършили работата, която трябва да свършим. Емоциите са хубави и празненствата бяха закономерни, но новите изпитания предстоят."

"Като изключим мача с Лудогорец, в който направихме индивидуални грешки, ние фактически нямаме загуба. Изпуснахме Ботев в София. Направихме няколко равни мача, в които заслужавахме да победим. Не е рано да се каже, че ще се борим за първото място. Рано е да се каже, че сме напълно готови."