Никой не знае с колко е задлъжнял ЦСКА в последните две години, категоричен е бившият юрист в клуба Радостин Василев.

Той заяви, че най-вероятно в последните 24 месеца не са извършени изплащания по задълженията на ЦСКА, които може би са нараснали почти двойно.

За всичко това Василев, който защитаваше Локомотив (Пловдив) по получаването на задълженията на ЦСКА към клуба, обвини Александър Томов.

Същият и "негови съпартийци" са отговорни и за отнемането на лиценза през 2008 година, а миналата година той е бил гарантиран с обезпечаване на дългове в размер на 2 милиона лева от страна на Петър Манджуков.

"Никой не знае колко е задлъжнял ЦСКА в последните 2 години. Ако цифрите от одита покажат, че клубът е бил натоварен допълнително за този срок от време, това е умишлен фалит. Не е умишлен фалит "Титан" да остави клуба на Томов с 16 милиона лева дългове и при нито една стотинка за акциите.

"Ако дълговете са увеличени, както се чува по медиите до 26-27 милиона лева, просто дружеството може да фалира, да бъде ликвидирано. Ако липсват финансови средства, ЦСКА ще изпадне в свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност".

"Дългът не се е променял по никакъв начин. Той говореше едни небивалици, че платил 15 милиона и оправил 120 случая, а това са абсолютни неистини. Не е
плащано по делата и много от тях си стоят така".

"Тези дела са ангажимент на Лира Инвестмънт и в частност на Томов. Вече на новите собственици. Ако г-н Манджуков не се намеси, ще трябва да бъде намерен друг човек, иначе клубът ще изчезне", каза Василев
в интервю за Актуално студио "Дерби".

"ЦСКА имаше задължения в рамките на 12-13 милиона лева, когато се оттегли "Титан". Те са обявени при направения финансов анализ на дружеството. Установено е обаче, че милион, милион и половина не са обявени. Точно това е рискът, защото винаги може да изскочат още проблеми пред новия собственик.

"Титан" остави задължения от 10 милиона и 25 хиляди лева, които Томов трябваше да поеме след изпълняване на сделката. Имаше ликвидни задължения
от 3-4 милиона лева и други, а всичко възлизаше на 15 милиона лева".

"Три милиона бяха условни по дела. Имаше и вземания от около 2 милиона лева от Мерсин и други. "Титан" пое ангажимент да изплаща частично някакви суми след влизането на Томов, но два месеца по-късно всичко беше прехвърлено на "ЛИРА инвестмънт" в замяна на недвижим имот, който в момента обезпечава ЦСКА пред НАП.

"При липса на плащания, държавата ще продаде тези имоти. Александър Томов е искал да обезпечи дълга към НАП с някакви ниви", добави адвокатът.

"Когато Томов беше в ЦСКА през 2008 година, аз бях стажант, студент. Просто разнасях документи. Хора, свързани с неговата партия, бяха в управлението на ЦСКА, докато юристът беше един възрастен мъж. Той обаче нямаше отношение към лиценза".

"С него се занимаваха партийни приятели, които си беше назначил. Тогава беше станало сериозно лицензирането, а те не разбираха от това. Имаше проблеми с футболни клубове и с НАП. Томов обвинява хората за много неща, но всъщност той е виновен за всичко".

Лицензът беше отнет, защото ЦСКА не отговаряше на условията. Сега отново има подобни проблеми, въпреки твърденията че всичко е спокойно. Те спасяват нещо с компромис на кредитори, към които не се плаща. И ако отново лицензът бъде отнет, виновен отново ще да бъде Александър Томов. Хората просто се съгласиха да вземат дължимото след 31 март".

"Томов говори небивалици и хората се чудят дали изобщо е нормален този човек, защото той говори за покриване на дългове, стабилност и възвишени цели. Нищо не се е променило, а през миналата година ЦСКА беше лицензиран с 2 милиона лева от г-н Манджуков".

"Тогава във футболния съюз работеше г-н Красин Кръстев, който помагаше със съвети. Това е правилно, защото те си имат специалисти и сега нов човек отговаря за тази дейност. Тогава всичко е било платено в срок благодарение на г-н Манджуков. Сега тези задължения няма как да се покрият заради конфликта с Томов", завърши той темата за Томов.

Бившият юрист на ЦСКА добави, че в края на своето управление собствениците на "Титан" са загубили желание да издържат клуба. Именно заради огромните разходи те са отказали и участие в европейските клубни турнири.