Венци Василев е един от звездните трансфери на Берое през това лято. Защитникът пристигна от "Армията" със статута на национал.

Той влезе в стартовия състав още в първия официален мач срещу Атлантас и се представи на ниво за успеха с 2:0.

Дни след победата Венци даде интервю пред "Меридиан Мач", в което говори за Берое, амбициите на клуба, отношенията си със Стойчо и Александър Младенови, както и за болката си в ЦСКА.

- Венци, дебютира с победа. Как ти се видя мачът с Атлантас, още повече, че в България нямаше как да се наблюдава?
- Мачът беше труден, но добър за нас. В началото ни беше тежко, защото съперникът игра много остро. Влизаха здраво в единоборствата, но постепенно успяхме да наложим своя стил и да ги победим заслужено.

- Къде беше ключът - в индивидуал-ната класа или в тактиката на Хубчев?
- Превъзхождаме Атлантас като отбор, като индивидуалности, като всичко.

- Има ли опасност да подцените реванша?
- Не мисля. Ние подхождаме максимално сериозно към всеки мач, знаем, че все още не сме си свършили изцяло работата. Ще играем сериозно в Стара Загора за нова победа.

- В следващия кръг вече ви чака Брьондби. Имате ли шансове срещу този съперник?
- Не искам да избързвам. Нека първо победим в реванша Атлантас и чак тогава ще коментираме мача с Брьондои. Ще бъде ооаче страхотно да играем срещу голям отбор с големи футболисти като Даниел Агер. Във футбола винаги има шанс. Нека обаче стигнем до този мач.

- Доста нови хора влязохте в състава. Успяхте ли да се сработите вече?
- Все още не сме напълно сработени. Трудно е да стане толкова бързо, защото наистина 7-8 момчета сме нови. Но постепенно ще навлизаме във все по-добра форма и ще вървим напред.

- Помага ли ти фактът, че дойде заедно с Милисавлиевич, с когото се познаваш отлично от ЦСКА?
- Да, хубаво е, че с Неманя сме заедно в състава. В Берое обаче като цяло колективът е много добър и е лесно един футболист да се впише в обстановката.

- В ЦСКА основно бе десен бранител, а в Берое Петър Хубчев те ползва като централен защитник. Комфортно ли ти е в тази зона?
- Да ти кажа не е толкова важно за мен къде ще играя, а да съм на терена и да помагам на отбора да печели мачовете си. Иначе тази позиция в центъра на защитата не е нова за мен. Дори бих казал, че това ми е титулярният пост. В ЦСКА се налагаше да играя краен бранител, но в центъра ми е добре.

- Много се говори, че всичко в Берое е наред. Как би сравнил организацията в Стара Загора с тази в ЦСКА?
- Организацията в Берое е на прекрасно ниво, на светлинни години пред ЦСКА в последно време. ЦСКА е гранд, но в последните месеци нещата бяха много зле там. В Берое всичко е добре, работи се много професионално.

- Имаше ли други оферти и с какво те спечели предложението на Берое?
- Берое ме спечели с професионализма си и участието в Лига Европа. Иначе имах една оферта от друг български клуб, който не искам да назовавам, както и от два отбора в чужбина. В крайна сметка обаче доста лесно избрах Берое и съм щастлив от този факт.

- ЦСКА са във "В" група, а Левски започва от нулата. Берое ли ще бъде основният конкурент на Лудогорец за титлата?
- Много рано е да се говори за титли и купи. Ръководството не ни е поставяло конкретни цели, но то е ясно - щом градим толкова добър отбор, целта е да сме силни и да конкурираме другите големи отбори у нас. Какво ще се случи ще видим, но мисля, че имаме добър потенциал.

- Болно ли ти е за това, което се случва с ЦСКА?
- Разбира се, болно ми е много. Гранд в българския футбол, който се срива за няколко месеца от първото място до „В” група. Това е трагедия. Много ми е болно, но какво да се направи.

- Чисто футболно сякаш рухнахте след напускането на Стойчо Младенов?
- Така е, нещата се сринаха след тръгването на господин Младенов. Той държеше нещата здраво, но след това клубът просто тръгна надолу.

- Имаше доста спекулации, че твой мениджър е синът на Стойчо Младенов - Александър. Вярно ли е това и помогнало ли ти е по някакъв начин във футбола?
- Хубаво е да се знае - не е така. Нямам никаква връзка с Александър Младенов, нямам мениджър изобщо. Сам се представлявам пред клубовете. Иначе според мен напълно умишлено се налагаше мнението, че синът на Стойчо ми е мениджър. Много хора са с тази нагласа, затова е хубаво да се каже, че не е истина това нещо.

- С добрите си изяви влезе в полезрението на националния селекционер. Надяваш ли се на перманентно място в състава на Ивайло Петев?
- Да, разбира се. Искам да играя силно за Берое, да се представяме по най-добрия възможен начин, да печелим мачовете си. Оттам-нататък, ако господин Петев хареса играта ми и ме покани в националния тим, ще бъда много щастлив. Няма човек, който да не иска да играе за държавния отбор.