Гриша Ганчев, или „господин Ганчев", както го нарича сервилната част на българската журналистика, изглежда е измислил изобретателна схема, с която да спаси от закриване ЦСКА, а след това евентуално и да го придобие.

Водещо в подхода е Гриша Ганчев да стане основен кредитор на фалиращия ЦСКА, съобщава "Стандарт". Такава схема е необходима, заради тотална неспособност да се генерират приходи и обслужват задълженията, а при очакваната процедурата по несъстоятелност, това води до задължително отхвърляне на евентуален оздравителен план и закриване на юридическото лице.

Нежелано, но естествено последствие е, че клубът носител на шампионските титли няма да съществува. Ако новосформиран клуб придобие емблемата, ще е като ново тяло, в което опитват да имплантират сърцето на някой, който вече си е отишъл.

Та, за да предотврати този риск, а вероятно и поради политическите рискове, които тегнат около бизнесите му, Гриша Ганчев опитва да спаси самият клуб ЦСКА, този с титлите, дето някога е бил Аякс, Нотингам и последният да затвори вратата.

ЕТО КАК МОЖЕ ДА СТАНЕ ТОВА

Гриша Ганчев регистрира ново юридическо лице. Но целта му е да изкупи дълговете на съществуващия ЦСКА. При положение, че в баланса на фалиращия клуб има само състезателни права и една емблема, а „В" Група не носи значителни приходи от излъчване на мачовете по Канал 3, армейците могат да се считат за пътници, веднъж след като в съда се открие процедурата по неплатежоспособност. Просто няма да има нищо, с което задълженията (според доминиращото схващане те са 23 милиона лева, финансови отчети не са публикувани с години) да се изплатят.

И в това се крие силата на Гриша Ганчев. Не като собственик на закъсалия отбор, а като собственик на новосформираното дружество, той може да отиде при всеки кредитор на ЦСКА с изключение на Националната агенция за приходите и да каже: „вземи 10 стотинки за всеки лев, който ЦСКА ти дължи". И кредиторите, ако разсъждават с главите си, ще са повече от щастливи да приемат офертата му.

Ако е вярно, че ЦСКА дължи на Националната агенция за приходите (НАП) 11 милиона лева, Ганчев ще може да стане дори водещ кредитор на червения клуб и гласът му да тежи повече от този на НАП, когато започне процедурата по неплатежоспособност (ако горните хипотези се реализират).

Така той ще може да наложи идеята за оздравителен план, при който задълженията се опрощават с голям процент (същият, на който той ги е купил) и клубът продължава на чисто. Единственият му по-сериозен разход ще бъде да плати на НАП за емблемата на клуба.

Всички тези действия той ще прави като външно за ЦСКА лице. Той няма да е собственик, а ще бъде кредитор, който в правния процес по неплатежоспособност, опитва да защити материалния интерес, произтичащ от вземанията му. Чак, когато всичко приключи, като част от оздравителния план, той може да се нагърби да стане и собственик на футболния клуб. Схемата е изобретателна, навярно е съставена от човек, с познания върху фалитите, но най-голямото й достойнство е, че ще помогне да се съхрани клуба.