Кредиторите на ЦСКА са изправени през сериозната заплаха да получат по стотинка за 2 лева дълг, става ясно от съдебното решение за стартирането на процедурата по несъстоятелност, пише вестник "24 часа".

Датата, от която дружеството фактически е било неплатежоспособно, е 31 декември миналата година.

Коефициентът на ликвидност на ЦСКА е 0,0050, или половин стотинка за лев. Процедурата обаче е прекалено сложна и дълга, като това със сигурност не е окончателно прието.

Според юристи обаче според заключенията на вещото лице датата за несъстоятелност може да бъде дръпната и за по-рано.

Те обаче са категорични, че всъщност несъстоятелността застига ЦСКА единствено при Александър Томов и Александър Тодоров. По времето на “Титан” не е било така. Перничаните са покрили 39,6 милиона дългове. Томов не само не е върнал дългове, както твърдеше през януари, но е натоварил ЦСКА с 22 милиона.

В съдебното решение е вписано, че коефициентът на ликвидност рязко пада през второто шестмесечие на миналата година, докато преди това е бил в допустимите граници. ЦСКА е бил на загуба от 2009 година насам. Тогава тя е била 11,079 милиона. След това пада на 983 000 лева. Най-тежко е положението през 2012 година, когато достига 22,102 милиона.