ЦСКА е тласкан към фалит, обяви уволненият изпълнителен директор на клуба Александър Тодоров. Той посочи, че това е основната причина за неговото освобождаване. Босът изненадващо беше отстранен от тима след заседание на Надзорния съвет на дружеството. Сбирката се провела на 26 април.

"Не съм изненадан, но вероятно причината за решението е моята твърда позиция - обясни пред "България Днес" Александър Тодоров . - Никой нищо не ми каза предварително. Няма проблем за мен. Не държа да бъда изпълнителен директор".

"Явно, че сме на принципни различния с ръководството. Моето мнение винаги е било клубът да бъде оздравен. Има хора, които не искат това да се случи. Първият отстранен съм аз, а вторият, на който ще посегнат, е синдикът Дора Милева. Очаквам атаки срещу нея."

Александър Тодоров е използвал своите правомощия, за да подаде запитване дали ЦСКА ще бъде допуснат до участие в европейските клубни турнири, ако спечели Купата на България. За целта тимът е трябвало да се ангажира с оздравителна програма и погасяване на дълговете.

За подобна инициатива загатна и кръгът около бившия президент на "армейците" Васил Божков. По капанчетата около стадион "Българска армия" се говореше, че точно това е била конкретната причина за елиминирането на Тодоров, който е подкрепил идеята на директния опонент на Гриша Ганчев в битката за власт в ЦСКА.

"Не съм нито томовист, нито ганчевист, нито божковист - уточни Александър Тодоров. - Просто държа на своята позиция, която за мен е правилната. Ганчев има един кръг от съветници, които се събират и решават нещата. Не съм сигурен дали още в началото е имал намерения да оздравява тима."

Ловешкият бизнесмен дойде на "Армията" с обещания да оправи дълговете на ЦСКА. Това не се случи. Вместо оздравителна програма Ганчев предложи да обедини "Литекс" с тима на "червените", като се използва лицензът за професионален футбол на ловчанлии. Идеята на Ганчев е по този начин да отпаднат задълженията на "армейците" и прикрепените към тях санкции и рестрикции за неучастие в българското първенство и европейските клубни турнири.

"Силно съм скептичен обединението на двата клуба да бъде прието и да доведе до участие в елитното първенство - анализира ситуацията Александър Тодоров. - Ако не се стигне до друг план, нищо чудно ЦСКА да заиграе в "А" окръжна."
На хартия Александър Тодоров все още се води изпълнителен директор, защото решението на Надзорния съвет на ПФК ЦСКА АД не е вписано в търговския регистър. Очаква се това да се случи след празниците.

"Нямам намерение да оспорвам решението - обясни Тодоров. - Не съжалявам, че постъпиха така с мен. Сега ще имам повече време за моето семейство и за бизнеса си."

В драмите около ЦСКА се включи и Александър Томов, който работеше в екип с Тодоров, преди да даде акциите на Петър Манджуков и Юлиан Инджов. Бившият политик получи куп въпроси от ръководството на "червените".

"Не би трябвало да отговарям, защото тези въпроси са формирани от лица, съпричастни към предумишления фалит на ЦСКА - започна Томов. - Те не са зададени от Гриша Ганчев, а от лица около него. Въпросните лица не се подписват и нямат никакви формални постове в ЦСКА. Под моето ръководство нещата са правени като в книга, а не като в мутренско управление. Гриша, ти си сериозен човек, разкарай тази посредственост около себе си!"