ЦСКА и Монтана излизат днес от 20:00 часа на стади­он "Васил Левски" във финал за Купата на България.

Двубоят обаче ще е повече от финал -това ще е мач за историята. И двата отбора са на прага да запишат имената си със златни букви. ЦСКА вече го е правил десетки пъти, но днешният сблъсък е с малко по-специален заряд за армей­ците. Защото в най-стран­ния сезон на отбора, от пози­цията на третодивизионен тим, червените имат въз­можността да спечелят Ку­пата на България за 20-и път в историята си. По този на­чин те се готвят да ударят и поредния шамар на статук­вото и задкулисието, които в продължение на година се опитват да повалят ЦСКА. Вместо атаките по клуба да успеят, стана тъкмо обрат­ното - настъпи пълно обеди­нение в червената общност, а армейците със своя пълководец Христо Янев прегазиха всеки съперник по пътя към купата и днес са на последно­то стъпало в лицето на Монтана. А на "Васил Левски" ще е горещо - очакват се над 35 000 привърженици на ЦСКА. Шоуто по трибуните е гарантирано!

Монтана също пише исто­рия, след като достигна за първи път финал в надпрева­рата, така че постижението на тима от Северозападна България е впечатляващо. Треньорът Емил Велев се до­каза като турнирен боец, но в последно време никак не му върви в решителните сблъсъ­ци. За последните 6 сезона той достига за трети път финал като треньор (преди това със Славия и Локо Пд), но загуби от ЦСКА и от Лудогорец.

И двамата наставници Янев и Велев са наясно на 100% със стартовите си със­тави. На "Армията" въпроси­телни няма, а титулярите бяха избистрени преди пове­че от две седмици.

Единстве­ната промяна спрямо елими­нирането на Берое ще бъде включването на Момчил Цве­танов в стартовите 11. Той пропусна полуфиналите зара­ди контузия, но срещу Мон­тана ще напада по лявото крило. За сметка на него от титулярния състав отпада Николай Цветков, който ще се появи на терена през вто­рото полувреме, а Станислав Маламов ще бъде позициони­ран отдясно.

Христо Янев няма намере­ние да променя стила на игра от срещите с Берое, който донесе пълен успех на армей­ците. ЦСКА няма да се откло­нява от стила, който прак­тикува през целия сезон. Мон­тана ще е по-дефанзивно настроеният отбор и ще приеме голяма част от съби­тията на терена в своята половина. Тимът ще разчита основно на контраатаки и на богатия опит на някои от иг­рачите си - Йордан Тодоров, Станислав Генчев, Иван Стоя­нов...

Именно със Стоянов е свър­зана една от идеите на Емил Велев. Очаква се сливналията да напада по дясното крило, където е набелязана слабата зона на червените - левият бек Милен Кикарин. Той показ­ва доста колебливи изяви в дефанзивен план през пролет­та и именно през тази зона Монтана планира да съсредо­точи своите атаки.

Стоянов е достатъчно опитен, дока­то на Кикарин му липсва практика в подобни напечени срещи. Да припомним още, че тимът елиминира ЦСКА през есента на 2014 г. от позиция­та на лидер в Б група, докато армейците бяха първи в ели­та. Сега обаче ролите са раз­менени и Монтана е по-висо­копоставеният отбор. Пара­доксалното е, че днешният мач ще е най-посетеният между български съперници през новия век, при положе­ние че Монтана е последен в А група, а ЦСКА е първи в Юго­западната В група...

Това обаче няма никакво значение, защото ЦСКА дока­за, че се намира много над ни­вото, в което се състезава протоколно. И днес червени­те излизат, за да направят това, което умеят най-добре - да печелят трофеи.