Контролата с Удинезе се превърна в истински празник и най-посетения приятелски мач на ЦСКА през новия век заедно с този срещу английския Лутън през лятото на 2005 година!

Това означава изравнен рекорд. Над 10 000 ентусиазирани привърженици изпълниха сектор А и части от Г и Б вчера. 

Толкова имаше и на 18 юли 2005-а на "Армията" при победата с 3:2 над Лутън Таун. Тази контрола бе генералната репетиция, преди ЦСКА да се впусне в участие в Шампионската лига, където игра с Тирана и Ливърпул. Треньор тогава бе Миодраг Йешич, припомня „Тема спорт”.

Третата най-голяма посещаемост през новия век на предсезонна проверка на армейците датира от мача с Ботев Пловдив (3:0) в края на юли 2003 г. И тогава, както през 2005 г., червените току-що бяха станали първенци на страната и се готвеха за Шампионската лига.

През 2003 г. на срещата с канарчетата присъстваха 9500 зрители, като това бе последният мач на ЦСКА преди сблъсъците с Пюник в ШЛ, последвани от двубои с Галатасарай. В контролата с Ботев феновете за първи път видяха най-скъпите попълнения в историята на клуба - бразилците Лео Лима и Родриго Соуса, дошли от Вашку да Гама за 2,7 милиона долара. Треньор бе Стойчо Младенов.

Така двубоят с Удинезе вчера изравни рекорда за най-посетена предсезонна проверка на ЦСКА през новия век. А между тези три срещи - с Ботев (2003), Лутън (2005) и Удинезе (2016), има едно свързващо звено и това е настоящият треньор на отбора Христо Янев - бил е участник във всички тях. В предишните две дори се разписа, като на Ботев вкара от фаул, а на Лутън - от дузпа.

Червената окупация в Борисовата градина вчера започна още от обяд. До вечерните часове в парка имаше хиляди привърженици на отбора, които се бяха събрали както на стадиона, така и в околните заведения. Те обсъждаха оживено предстоящия сезон и за първи път от много години основните теми не бяха дълговете на клуба или кой футболист е избягал, а обещаващите перспективи пред отбора.

Ентусиазмът сред червените привърженици бе огромен. А ударното им присъствие на "Армията" за някаква контрола в 33-градусова жега, отпускарски сезон и телевизионно излъчване е красноречив индикатор, че ЦСКА ще се радва на най-висока посещаемост в България и през новия сезон.

И още един факт - през миналото лято най-посетената пред-сезонна проверка на червените събра на "Армията" 4500 зрители. А сега - над двойно повече!