Привържениците на Левски от Тръст "Синя България" изразиха недоволство от това, че срещите между "сините" и ЦСКА-София трябва да се играят на "Васил Левски".

Феновете твърдят, че вечното дерби вече е във вечността, а предстоящата среща е преименувания отбор на Литекс.

Ето декларацията на Тръст "Синя България":

Разтревожени сме от информацията, че от наскоро преименувания отбор на Литекс се опитват да обвържат ПФК „Левски“ с договор, според който всички мачове с новодомецa в София, трябва да се играят на ст. „Васил Левски“. Това е жалък опит за легитимация на един доскоро провинциален тим, под претекст, че тези мачове са „вечното дерби“.

Искаме да напомним на всички, но най-вече на медиите, че „вечното дерби“ отиде във вечността, тъй като единият участник в него официално обяви кончината си на така любимата дата на създателите му – 9-ти септември, 2016 г.

За всички Левскари това е просто един мач с традиционно труден съперник, който сме побеждавали многократно и у дома, и на собствения му стадион в Ловеч. Пристигането им в София и последвалото преименуване с абсолютно нищо не променят това.

За разлика от други, с претенциите за грандове и каузи, Левски си има чудесен стадион, на който може да приема отбори от столицата, провинцията, чужбина или хибридни такива, предоставяйки нормални условия на феновете – тоалетни, вода, храна и прекрасна гледка към терена.

Има и нещо също толкова важно и то е, че ПФК „Левски“ ще претърпи значителни материални щети ако се съгласи с подобни условия. Затова, в качеството си на миноритарен акционер, призоваваме настоящето ръководство на клуба да изпрати незабавно писмо до Българския футболен съюз, в което да се посочат следните мотиви за отказа ни да играем на друг стадион, различен от нашия дом „Георги Аспарухов“:

Никога досега мачовете ни с Литекс, Ловеч, Осъм, Лекс, Кърпачев или както и да се е казвал този отбор не са били на Националния стадион, когато стадион „Георги Аспарухов“ е бил в изправност.

ПФК „Левски“ има задължения към строителните компании, изградили сектор А на ст. „Георги Аспарухов“ и с приходите от този сектор ги погасява. Играейки на друг стадион, нарушаваме тези си задължения и увреждаме собствения си интерес, както и този на гореспоменатите компании.

ПФК „Левски“ има подписани договори и задължения със спонсорите си, в частност относно брандирането на стадиона и начина на реклама. Нарушаването на тези договори води до неустойки.

Финансовото състояние на клуба не позволява плащането на огромни суми за наем на чужд стадион, а тези средства могат да отидат за НАП, ДЮШ или друго належащо плащане.

ПФК „Левски“ изгради пропускателна система на стадион „Георги Аспарухов“, която на ст. „Васил Левски“ липсва и ще затрудни притежателите на сезонни билети и ще увеличи разходите.

ПФК „Левски“ е продал единствените по рода си в България ВИП боксове на привърженици, платили за тях десетки хиляди лева, които няма да могат да получат същия комфорт и обслужване на друг стадион и с основание могат да предявят претенции към ръководството.

Феновете на Левски не припознават, нито приемат въпросните двубои за нещо различно или специално от тези с Литекс. И за финал, бихме искали да заявим, че ако се спазваха правилата и законите в държавата, то тези мачове не трябваше да ги има, тъй като мястото на Литекс е в Б група, поради изваждането им от елита с решение на БФС.

Да припомним, че това наказание беше наложено на мач с Левски точно на стадион „Георги Аспарухов“, когато настоящия им директор Стойчо Стоилов извади отбора от терена по заповед на настоящия им благодетел Гриша Ганчев.