Голям майстор. Само такова определение може да се даде за крилото на Берое Антон Карачанаков, що се отнася до изпълненията му от преки свободни удари. В последния кръг срещу Дунав (4:0) той вкара своя десети гол директно от фаул в Първа лига и затвърди реномето си на най-добрия изпълнител в България при тези ситуации през новия век, припомня "Тема Спорт". И това изобщо не е пресилено твърдение.

През новото хилядолетие никой не е вкарал повече голове от фаул в българския елит от него. А Карачанаков е само на 25 години. Той има истинска дарба за фаулове, сравнима с тази на Жеков, Бонев и Гетов.

Съществената и недостижима разлика е, че те можеха да правят страхотни неща на терена и извън преките свободни удари, докато Карачанаков е ограничен само до тези шутове от статични ситуации. Затова и не можа да се утвърди нито в ЦСКА, нито в чужбина. За всеки треньор е ясно, че най-голямата полза от присъствието на Антон на терена е почти изцяло свързана с умението му да вкарва от фаул. Оттам нататък не го търсете…

Именно заради забележителните си изпълнения на преки свободни удари Карачанаков може да се превърне в голямата заплаха за бившия си отбор ЦСКА. Многократно сме анализирали, че от игрово положение Антон трудно може да изненада съперника, че в ситуации ек на ек е слаб, че му липсва необходимата острота, работоспособност, агресивност и дрибъл. Но когато топката е заложена в близост до вратата, той е истински феномен. 

Червените трябва много да внимават с нарушенията около наказателното си поле, защото Карачанаков е способен във всеки момент да осребри пряк свободен удар. „Тема Спорт” направи изследване на попаденията му от фаул. То показва, че 9 от 10-те му гола в елита са вкарани в ъгъла, който е пазен от стената. Почти винаги той шутира именно там. Изключително редки са случаите, когато опитва да изненада с изстрел във вратарския ъгъл. По правило той залага на техниката, а не на силата.

Любопитното е, че с екипа на ЦСКА Карачанаков вкарва два пъти от фаул на настоящия си отбор Берое. Първо това се случва на 28 март 2012 г. на „Армията”. Изпълнението е от 22 метра, като той отправя перфектен изстрел в защитавания от стената ъгъл, като залага на прецизността, а не на силата. Така крилото донася и успеха с 1:0. На 28 септември 2014 г. в Стара Загора при победата на ЦСКА с 2:1 Карачанаков вкарва от фаул за 1:1. Топката е на 18-19 метра от Макенджиев, а Карачанаков пак бие в защитавания от стената ъгъл, докато стражът изобщо не помръдва. 
В събота Антон ще опита да опъне мрежата и на ЦСКА. Стига, разбира се, да се стигне до ситуация, която да му отвори такава възможност.