Мачът между ЦСКА и Лу­догорец ще бъде ис­тинската черешка върху тортата в края на редовния сезон в Първа лига. Реално погледнато, откъм класиране този мач не решава кой знае какво. Най-много ед­на загуба да откаже съвсем „червените" от второто място още преди стар­та на пле­йофите.

Този дву­бой обаче ще е важен в други по­соки. Първо да пока­же реално какво е постигнал отборът на ЦСКА под ръководството на Стамен Белчев, за­щото привидно ти­мът изглеждаше ста­билно, но загуби единствения си го­лям мач досега - с Левски. Ново пора­жение ще покаже, че онези победи и сухи мрежи са били всъщност прах в очите на феновете. За Лудогорец пък срещата ще покаже дали Георги Дермен­джиев ще успее да държи тима си под напрежение, въпреки сигурната титла.

За „орлите" мачът ще е по-специален и от друга гледна точ­ка. Тимът ще бъде без почти всички свои големи лидери и до голяма степен е възможен изравнен рекорд - едва за вто­ри път в историята си Лудогорец да из­лезе без нито един българин в старто­вия си състав. Това вече се случи на 22 октомври 2016-а година срещу Локо ГО у дома. Тогава „ор­лите" биха безпроб­лемно с 4:0, а по-любопитното е, че дори трите резерви, които се появиха на терена по-късно, пак бяха чужденци.

В двубоя на „Ар­мията" обаче изпи­танието ще е далеч по-голямо. И то не за­щото Лудо­горец ще играе по-слабо без българите, а защото точно контузените Светльо Дяков и Владо Стоянов, плюс Козмин Моци, са големите лидери. Само последният ще е титуляр на „Арми­ята". С шанс от бъл­гарските футболисти за място в стартова­та единайсеторка е и Йордан Минев, но бекът от Пазарджик постепенно губи статута си в отбора за сметка на бразилците Натанаел и Сисиньо.

Разбира се, ако трябва да се придържаме към буквата на закона, то Лудогорец и срещу Локо ГО, и  срещу ЦСКА всъщност ще са имали български национал. Става въпрос, разбира се, за Марселиньо, който макар и да си остава брази­лец, знае химна по-добре от доста от героите срещу Холандия на тере­на и на пейката.