Дербита през април между столичните грандове „Левски“ и ЦСКА обещават резултатност. Това показа статистиката. Според нея сблъсъците през този месец между най-обичаните тимове в България никога не са скучни и по традиция поднасят много емоции и голове.

Общо 70 попадения са си вкарали ЦСКА и „Левски“ в изиграните 26 двубоя за първенство през април. Това прави средно по 2,69 попадения на мач. „Сините“ превъзхождат своя съперник по победи и отбелязани голове. От „Герена“ са триумфирали 13 пъти в сблъсъците, а от „Армията“ в 9 от случаите.

Играчите на „Левски“ имат с 6 отбелязани попадения повече – головата разлика е 38:32. „Сините“ са точни по 1,46 пъти средно в априлските дербита, а „червените“ по 1,23. Ако трябва да се доверим на статистиката, това означава, че и двата тима ще си вкарат гол в съботния дуел на националния стадион „Васил Левски“. Само 7 от срещите са били решавани с отбелязването на само един гол.

Въпреки превъзходството на „сините“ в априлските битки, трябва да отбележим и факта, че в 12 от играните през този месец дербита са спечелени от… символичния гост.

Преди съботният двубой най-драматичният и резултатен дерби мач през април е този от 1998 г. Тогава ЦСКА и „Левски“ правят зрелище, завършило без победител – 3:3. Бончо Генчев с два гола извежда водения от Петър Зехтински „армейски“ тим напред в резултата.

„Сините“ на Михаил Вълчев обаче правят пълен обрат след голове на Николай Тодоров, Дончо Донев и Захари Сираков. В крайна сметка двубоят завършва наравно. Милен Петков от дузпа оформя крайното 3:3 в 82-рата минута. Двубоят се играе на „Васил „Левски“ пред близо 30 хиляди зрители.

А първият сблъсък през април в историческото съперничество между двата клуба датира от 1952 година. Тогава ЦСКА побеждава с 3:1 пред 20 000 зрители на стадион „Юнак“. Последният априлски сблъсък също бе спечелен от „червените“, и то със същия резултат – 3:1. Това се случи през 2014 г. на „Васил „Левски“. Двубоят обаче ще се запомни с изключително слабата посещаемост. Едва 8650 зрители по трибуните станаха свидетели на „червения“ успех.

И докато през годините изданията на дербито през април са били решаващи за съдбата на първите 2 места в класирането, този път отборите кръстосват шпаги за… второто място.

Сега „Левски“ води на ЦСКА с 3 точки, а до края на първенството остават 7 кръга. Въпреки че шампион няма да е нито един от двата славни софийски отбора, фактът, че те се изправят един срещу друг, е гарант за зрелище и емоции. Такива може да има дори и на морски шах, ако се срещнат „сини“ и „червени“. А да не забравяме, че според новата система само след месец „Левски“ и ЦСКА играят отново.