ЦСКА-София е спечелил най-много точки в Първа лига, откакто Стамен Белчев (48 г.) пое отбо­ра, информира "Тема спорт". Дебютът на третия нас­тавник на „червените" за сезона бе на 1 декември 2016 г. - 2:0 над Нефтохимик в Бургас. Бел­чев вече е бил начело в 17 шампионатни срещи, а балансът в тях е 11 победи, 4 равенства и2 загуби при 26:9 голова разлика с 37 точки. За същия период Лу­догорец е регистрирал 10 успе­ха, 6 ремита и 1 поражение, ко­ето му отрежда 36 пункта в актива, или с един по-малко от ЦСКА-София.

Откакто Белчев пое ЦСКА-София, тимът има и огромно предимство пред Левски. Ста­тистиката показва, че „черве­ните’ са спечелили 12 точки по­вече от вечния си съперник в изминалите 17 кръга при Белчев. В момента, в който той овладя кормилото на "Армия­та", ЦСКА-София беше 5-и, на 9 пункта изоставане от Левски, а сега е втори на 3 пред сините. При Ста­мен червените са спечелили 65% от своите срещи и са запа­зили мрежата си суха 10 пъти. Преди той да се заеме с предс­тавителния тим, отборът бе взел едва 46.6% от двубоите си (7-4-4), като при Христо Янев бе с баланс 2-1-1, а при Едуард Йорданеску - 5-3-3. Тоест ЦСКА-София е вдигнал с 18.5% победната си успеваемост.

ЦСКА-София не беше на­дигран в нито една от 17-те срещи при хасковлията. Да, за­губи два пъти. С 1:2 от Левски, което се дължеше до голяма степен на спортен шанс и на вратарски гаф на Китанов, кой­то обърна хода на срещата. След това падна и от Лудого­рец с 0:2 след скандални отсъж­дания на тъчрефера Веселин Мишев, който пусна втория гол от очевадна засада и пред­реши изхода на срещата, а при първия по-скоро също имаше за­сада. Но дори и при загубите си, ЦСКА-София в никакъв случай не бе по-слабият отбор на терена. Нап­ротив, бе тимът, провел пове­че опасни атаки и създал по-голям брой положения от съперни­ка.

Армейците доминират във всеки един двубой при Белчев, стилът все повече се избистря, а в 13 от 17-те мача тимът дър­жеше топката в над 60% от иг­ровото време.

Червените атакуват разно­образно, като използват равно­мерно както двата фланга, така и играта през центъра. Постиг­ната е и сработеност в защита­та, за което спомогна много привличането на Бодуров през зимата. Недялков държи високо ниво през целия сезон, Чорбад­жийски също е равномерен в изя­вите си и продължава да израст­ва. Отборът налага солидна пре­са във всеки двубой, като се на­мира в доста добра физическа форма благодарение на кондиционния спец Томас Нойберт. Това доведе и до редица голове в пос­ледния четвърт час на срещите. Именно тогава ЦСКА-София бележи най-често. Освен всичко друго мик­роклиматът в съблекалнята е значително подобрен. Няма ни­що общо с този през есента, ко­гато в съблекалнята имаше не­доверие и напрежение между футболистите. Трябва да се от­чете още, че няколко играчи по­добриха формата си при Белчев, като това най-ярко личи при Десподов, Симао и Чорбаджийс­ки. Това безусловно е заслуга на треньора.

Новите дрехи на ЦСКА-София при Стамен обаче не прикриват старата слабост на тима пред гола. Тимът е вкарал само 47 попа­дения за 32 мача, като при този треньор тяхната бройка е 26 в 17 срещи. Твърде малко. Но тук трябва да се отчете, че Белчев няма никаква вина за това, че в състава му няма състезатели с отработен удар и изявени реализаторски качества. Ако бяха привлечени добри шутьори, от­борът щеше да печели с лекота поне 70% от срещите си. 

ЦСКА-София е лидер по създадени чисти поло­жения за гол, като по този пока­зател е на едно ниво с Лудого­рец, но липсата на състезатели с добър завършващ удар пречи на тима да си решава рано срещи­те. Точно в тази посока трябва да помислят на "Армията" през лятото. Отборът вече придоби­ва стил, но му липсват състеза­тели с изявени шутьорски и peaлизаторски умения. И срещу Чер­но море, когато ЦСКА-София за пореден път тотално доминираше, се видя, че в състава няма играч с добър завършващ удар.

ЦСКА-София истински разцъфна в плейофите, където има 5 победи и 1 реми и без съмнение е от­борът, който играе най-добър футбол след обособяването на първата шестица.

И така - близо 6 месеца след като Белчев пое отбора, има всички предпоставки да се мис­ли, че той може да получи дове­рие да води ЦСКА-София и през следва­щия сезон. А предстоящите ма­чове с Лудогорец и Левски окон­чателно могат да го легитими­рат.