Трите контроли от началото на подготовката показаха ЦСКА в светлината, в която всички фенове на отбора очакваха да го видят. А именно – надграждане. Армейците изглеждат все по-солидно и респектиращо във всяка една зона на терена. Единствената голяма въпросителна на този етап остава около вратарския пост.

Подаръкът, който Китанов направи при гола на Зенит, отново повдига темата за острата нужда от попълнение на тази позиция. За всички вече е ясно, че червените трябва час по-скоро да привлекат нов страж. Първо, защото Китанов не изглежда достатъчно надеждна опция, и, второ, защото няма никаква адекватна алтернатива. Извън всякаква дискусия е, че ЦСКА обезателно се нуждае от нов състезател на този пост. 

В останалите линии отборът изглежда все по-хомогенен и балансиран. Задържането на Пинто бе ключово. С него отборът разполага с три варианта за вътрешни халфове – той, сънародникът му Симао и прероденият Кристиян Малинов. С добрите си игри в края на пролетта и от началото на летните контроли последният хвърли ръкавицата към Пинто и Симао. Малинов най-после започна да показва това, което се очакваше от него още преди година.

По една или друга причина той не успя да се възползва от дадените му шансове в началото на миналия сезон. Но сега вече демонстрира, че е готов да сграбчи шанса си. Работливият полузащитник се представя много силно в проверките по време на лятната подготовка. Еднакво полезен е и в двете фази на играта, отбеляза и страхотен гол от дистанция при победата с 3:1 над Вакер Инсбрук. Възходът му е очевиден. Така Стамен Белчев има достатъчно надеждни опции в средата на терена. 

Играта на ЦСКА като цяло добива по-изчистен вид. Взаимодействията между отделните линии стават по-хармонични, а отборът изчиства и стила си, който е все по-агресивен и подчертано атакуващ. Футболистите вече се познават много добре и сработването на тима е налице. Армейците са все по-стабилни в средата на терена и в защита и още по-напористи и остри в атака, където Меркадо вече се адаптира.

Еквадорецът направи много силен мач срещу Зенит, като буквално разпиля отбранителния вал на руския тим. Мощен и експлозивен, той загатва, че привличането му на „Армията” не е случаен ход. И подобно на Малинов дава сериозна заявка за по-трайно присъствие сред титулярите през новия сезон. Очевидно е, че Меркадо и Кулма ще се борят за място сред 11-те, като този, който е в по-добра форма, ще печели доверието на Стамен Белчев. 

Безусловно ЦСКА се нуждае не само от вратар, но и още поне три нови попълнения, сред които централен защитник, плеймейкър и централен нападател. На позицията зад Каранга в проверката със Зенит действаше Енрике Рафаел.

Той направи фамозно отиграване преди първия гол за ЦСКА, като с елегантно докосване в средата на терена финтира двама играчи на руския тим, след което изведе Десподов отдясно. Играта и резултатите в контролите до момента са ясен индикатор, че ЦСКА ще направи още една стъпка напред през следващия сезон. Да видим дали ще бъде достатъчна за постигането на обявената цел…

Материал на "Тема Спорт"