Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов даде доста интересно интервю пред руския сайт „sportsdaily.ru”, в което говори за всички наболели теми около клуба, както и изваждането от Лига Европа. 

„През 2016 година се обединихме с Литекс, което ни позволи да се върнем в елита на България. Тогава БФС ни даде насоки как да се представи това обединение така, че УЕФА да няма забележки. Беше ни казано, че ако се класиране за евротурнирите, УЕФА няма да ни спъва и ще получим лиценз безпроблемно.

Преди две седмици получихме документи, че УЕФА и БФС ни допускат до Европа, но на 29 май генералният секретар на централата Теодор Теодоридис изпрати писмо до БФС, в което казва, че клубът няма право да кандидатства за лиценз“, започна Стоилов.

„Обжалвахме пред КАС в Лозана. На 16 юни адвокатите ни се срещнаха с представители на УЕФА пред КАС, където ни беше казано, че европейската централа няма никакви претенции спрямо ЦСКА и можем да участваме в Лига Европа. В КАС бяха изненадани защо обжалваме, след като УЕФА не е пробелм и не пречи на участието ни. Попаднахме в разбивките за жребия, а 10 минути преди него ни бе заявено, че няма да участваме“, продължи мениджърът на „червените“.

„Същият Теодоридис прави писмо до БФС, в което потвърждава решението от 29 май – да се забрани на ЦСКА да участва в клубните турнир. 10 минути преди жребия бяхме заменени от Дунав (Русе). Това не е ли прецедент? В момента КАС се занимава с нащия случай и чакаме развръзка“, каза още Стоилов.

„ЦСКА е най-големият клуб в България и някои отбори се разтревожиха, че се възраждаме. Точно по тази причина започнаха действия зад завесата – вижте какво направи УЕФА. Искат да ни „обесят“ с правилото, че нов клуб не може първите си три години да кандидатства за евролиценз“, допълва Стоилов.

„Феновете на ЦСКА са едни от най-добрите в Европа. Те приеха много добре обединението с Литекс. Те знаят, че това е ЦСКА. Бяха шокирани след случилото се преди жребия за Лига Европа и бяха готови да отидат на протест в Лозана. Ръководството на ЦСКА успя да ги спре, разбира се“, каза още мениджърът на „червените“.