ЦСКА завърши ударно контролите си в Австрия, като вкара 9 гола в последните две от тях - с румънския евроучастник Университатя Крайова (4:2) и с азербайджанския хегемон и редовен представител в груповата фаза на Лига Европа Карабах (5:2). Армейците показаха силен футбол, все повече сработване, скоростни действия по фланговете, траен контрол върху събитията на терена, значително подобрена ефективност... Част от тези елементи бяха загатнати още през пролетния полусезон, а сега са доразвити. Последователната работа на треньора Стамен Белчев бавно, но сигурно дава резултати и ЦСКА изглежда все по-адекватно за целта, която си поставя - детронирането на Лудогорец. 

В контролите в Австрия армейците направиха шампионската си закалка за новия сезон. Все повече си личи, че отборът придобива и необходимия характер, който му липсваше преди година. Неслучайно ЦСКА осъществи два пълни обрата срещу силни съперници – Зенит и Университатя Крайова. 

Много добро впечатление направи представянето на халфовете Давид Симао и Кристиян Малинов. Португалецът имаше редица отлични изяви в спарингите. Вече изглежда по-уравновесен и уверен. Играта му се получава. Той демонстрира отлична техника, прецизни подавания и повишена работоспособност. Малинов също бе на висота и е като прероден. Той се изявява еднакво добре и в двете фази на играта, показа и успеваемост пред гола с 2 далечни изстрела и много красиво и трудно за изпълнение попадение от движение срещу Карабах. Малинов и Симао са допълнени в средата на терена от стабилния и през миналия сезон Пинто.

Триото халфове наложи контрол върху топката в проверките и изглежда доста респектиращо. Стамен Белчев вече търси решения как да ги използва едновременно на терена. Срещу Карабах видяхме такава опция - Пинто стои твърдо на позицията си като вътрешен халф с предимно дефанзивни функции, докато в един период му партнира Симао, а в друг Малинов. Последните двама сменяха постоянно местата си, като в един момент Симао бе до Пинто, а Малинов зад Каранга, а в следващия Малинов оставаше до Пинто, докато Симао подкрепяше Каранга от втора позиция. Този експеримент проработи много добре срещу Карабах.

В контролите и особено последните две ЦСКА показа и висока ефективност пред гола. Срещу азерите реализира 4 пъти от 4 положения през първата част. Армейците изглеждат по-уверени пред вратата, макар че Каранга отново имаше стопроцентови пропуски. Прави впечатление още, че отборът шутира доста по-често отдалеч, като реализира 4 гола с удари извън наказателното поле - 2 на Малинов и по 1 на Никола Колев и Недялков. Този елемент бе доста по-слабо застъпен миналия сезон.

ЦСКА е доразвил и играта си по фланговете, което бе един от най-силните им елементи и през пролетта. Червените много често атакуват по крилата, след което топката се подава по земя, а не се изсипва в наказателното поле. 9 от 16-те гола в проверките бяха в резултат на такива скоростни нападения! Армейците са свели до минимум безцелното изсипване на топката в наказателното поле. Вече има подчертан стремеж да се подава по земя.

Недялков и Меркадо направиха по 3 такива асистенции, а Десподов - 2. Една добави и Каранга. ЦСКА изглежда много солидно по фланговете. Като титуляр отдясно се оформя Десподов, докато отляво за място в състава ще спорят Кулма и Меркадо, като еквадорецът се представи много по-добре в контролите. Каранга дотук е без конкуренция на върха на атаката, но това е една от позициите, на която червените се нуждаят от още един играч, който да е алтернатива в случай на контузии или наказания на бразилеца.

ЦСКА все още не използва достатъчно добре статичните положения пред вратата на съперника. Нито един от 16-те гола в Австрия не падна след корнер или разиграване от фаул. Тук отборът има сериозни резерви и трябва да работи още. Единственият нов дотук Енрике Рафаел (23 г.) бе пробван на два поста – зад нападателя и по дясното крило. Той показа скорост и много добра техника при сгъстени пространства. Отличи се с фамозно отиграване в средата на терена в контролата срещу Зенит, когато с елегантно докосване елиминира двама съперникови футболисти, напредна и пусна извеждащ пас към Десподов.

В офанзивен план Кулма и Кубемба не успяха да впечатлят, като колумбиецът засега изостава от ритъма на останалите си съотборници в предни позиции, за което може би влияе и фактът, че се присъедини късно към подготовката. Освен това един от играчите с паспорти извън ЕС ще трябва да остава извън групата. В момента това са бразилците Каранга и Енрике, еквадорецът Меркадо и колумбиецът Кулма.
Проблемите на ЦСКА в контролите дойдоха най-вече в защита.

Червените отново показаха добре познатата липса на концентрация в дефанзивен план и елементарни грешки. В сърцето на ариергарда няма надеждни решения на пейката. Показателно е, че дори Манолев беше използван в тази зона. Дюлгеров пък не е опция за сериозни битки. Това е вторият пост след върха на атаката, на който задължително е нужно попълнение. Другата такава позиция е вратарската, за която Стамен Белчев отдавна обяви, че се чака подкрепление.

Позитивно е, че въпреки добрите игри и резултати на отбора треньорският щаб винаги показва високо ниво на критичност. „Много сме далеч от това да говорим за стил. В момента имаме някакъв начин на игра, все още правим твърде много елементарни грешки”, отчете напълно правилно Белчев след проверката с Карабах.

Думите му са абсолютно на място и издават трезва преценка. На ЦСКА му предстои дълъг път, ако иска да спечели титлата, а шампионските амбиции задължително трябва да бъдат подплатени с по-голяма дълбочина в състава. Фундаментът обаче е поставен и отборът изглежда несравнимо по-солидно и балансирано, отколкото миналата година по това време.

Материал на "Тема Спорт"