Точно преди две години ЦСКА се готвеше за домакинството си от първия кръг на Югозападна В група срещу Струмска слава. Дългият път към безапелационното първо място в аматьорската група и вдигането на най-паметната купа в историята започна с 3:0 срещу тима от Радомир в началото на август. Преди една година пък ЦСКА точно бе преминал през Славия с 2:0 на старта в Първа лига, мечтите за шампионска титла бяха допълнително захранени, но скоро стана ясно, че зад големите амбиции реално не стои сериозно спортно-техническо покритие. Днес тази ситуация е променена и зад аспирациите за върха вече стои по-солидна основа.

Това се дължи на факта, че през последните две години, откакто Гриша Ганчев пое управлението на клуба, на почти всички нива в ЦСКА бе постигнат значителен прогрес. Постепенно, с последователно надграждане в различни аспекти – от представителния отбор, през школата, до базата, клубът достигна до днешната стабилност и ясните перспективи за развитие. Разбира се, не във всички аспекти e постигнато желаното ниво. Това с особена сила важи за маркетинга, в който един голям потенциал продължава да стои неразработен. Тук трябва да се помисли за екип от добри специалисти, защото не е нормално клубът да не се възползва от тези възможности. Кадровият подбор за определени позиции също би трябвало да е на друго ниво, подхождащо на традициите и амбициите на ЦСКА.

И все пак, лицето на клуба е представителният отбор. Качеството на състава прогресира постепенно, отборът се изчисти в хода на миналогодишния сезон и вече влезе в нормалния ритъм на селекция на всеки шест месеца. Към момента армейците разполагат с нужната класа на някои от позициите и с допълнително подсилване на конкуренцията ще вдигнат още повече нивото. Но само като се замисли човек какъв е напредъкът по отношение на качеството на състава за последните две години… Балансът младост и опит, чужденци и българи е отличен и просто трябва да се надгражда с още по-подходящи изпълнители.
Лесно е да сменяш играчи, когато си смазал машината и си задал рамковите параметри.

Ключът към това състояние се нарича спазване на дисциплината. Редът и вътрешните правила – тези изконни символи на армейския клуб, не бяха на особена почит в предходните няколко управления на „Армията”, но в последните две години отново се възцариха в Борисовата градина. Ако ги пренебрегнеш, ако се поставиш над целите на ЦСКА, дебелият флумастер заличава името ти. Независимо кой си или за кого си се помислил. Никой не е по-голям от ЦСКА! По трудния начин през последната година го разбраха капитанът Борис Галчев и соченият за голям талант Павел Головодов. Достатъчно показателно е къде можеха да бъдат и къде са в момента… 

Разбира се, могат да изискват от играчите си спазване на правилата, отговорност към тренировъчния процес и себераздаване в мачовете само собствениците, които са изрядни финансово и са осигурили необходимите условия за прогрес на отбора. Финансовото управление на клуба с всичките му измерения бе изведено на друго ниво. Помните ли докъде бе докаран ЦСКА само допреди две години в следствие от дългогодишния финансов батак? Нямаш пукнат лев, но правиш гръмка селекция… Е, с няколко ясни стъпки, настоящото ръководство постави началото на финансовата дисциплина в няколко аспекта. На първо място, клубът вече е изряден към доставчиците на продукти и услуги, които ползва.

Редовно се заплащат текущите разходи по стадиона, лагерите в България и чужбина, заплатите, осигуровките и премиите на играчите, подсигурена навреме е и екипировката. И нито един доставчик не е сигнализирал, че е бил измамен от името на ЦСКА през последните две години. За разлика от това, списъкът с кредиторите на старото дружество е достатъчно показателен за финансовата „дисциплина“ на предишните собственици. Някой от феновете да разбра кога точно ЦСКА взе професионалния лиценз за настоящия сезон? Тази тема вече не вълнува привържениците, които имаха навика да присвиват сърцата си всяка пролет…

Сложен бе край и на комисионерските далавери. Знае се кой играч от кого е доведен и колко точно ще струва на клуба. Ако изключим издънката с Вилмар Джордан, всички други чуждестранни попълнения показаха в различна степен защо са били привлечени или поне са загатнали защо към тях е имало очаквания. Ключово за запазването на мира в съблекалнята пък е липсата на фаворизиране на определени фигури. Месечните заплати са в рамките на разумното. За изхвърляния, каквито все по-често си позволяват на други места, на „Армията“ няма място. И това създава отличен климат за изграждането на силен колектив.

Инвестиции в базата прави само някой, който има дългосрочни амбиции и който познава материята, знае последователността на стъпките към успеха, защото ги е изминавал. Въпреки, че червената общност все още очаква от институциите да разрешат трайно въпроса с концесията, само за последните две години стадион „Българска армия“ се сдоби с ново тревно покритие, бе освежен и сектор В – ремонт, който позволи на около 5 хиляди фенове да гледат на живо от тази трибуна паметния полуфинал за купата срещу Берое.

Перлата в инвестиционната програма на Ганчев обаче се оказа Панчарево. Дълго време една от най-хубавите футболни бази в България бе оставена на произвола на съдбата и не просто никой не заби и един пирон там, а бе подложена на унищожително разграбване. Днес Панчарево приема мачове на школата и контроли на мъжкия отбор при перфектни условия – терени, съблекални, осветление, нова трибуна... Съвсем скоро, след като бъде завършена и легловата база, там ще се провеждат и лагерите на отбора преди мачовете от кръга. Колко важно може да е за концентрацията на отбора изолирането и посвещаването само на тренировъчния процес, видяхме в гостуването на Ботев, преди което отборът бе заведен на неколкодневен, затворен за външни погледи, лагер.

В резултат от поставянето на ясни правила, последователност в управленските действия и целенасочени инвестиции в базата, връщането на публиката на стадиона бе най-естественото следствие. Да, унищожителната пропагандна кампания срещу клуба доведе до отлив на 200–300 фена, още толкова може би все още се чувстват разколебани. Но това по никакъв начин не се отрази на посещаемостта и зрителския интерес към отбора. Защото една голяма част от отвратените от последните безобразни управления на клуба се завърнаха на стадиона.

Обективните данни са категорични – за трети пореден сезон ЦСКА е клубът с най-много продадени абонаментни карти, беше лидер по посещаемост и зрителски интерес през изминалите две години и едва ли има съмнения, че традицията ще продължи и през този сезон. Публиката остава мобилизирана дори след разочароващи резултати, каквито не липсваха през миналата кампания. Временните неуспехи на терена се преглъщат по-лесно, когато знаеш, че те са просто песъчинка от пейзажа. А зад колебливата и неубедителна в доста моменти игра на отбора стои процес, в който къщата се строи от основите. Път, който неминуемо ще доведе до дълго чаканите резултати.

Стоян Генов, "Тема Спорт"