ЦСКА не е побеждавал Черно море на "Тича" за първенство от 20 април 2008 г. (2:0 с голове на Ней). 

Последния път, когато това се случва, армейците печелят и титлата. 

След това обаче ЦСКА е имал 8 визити на стадиона във Варна и нито една победа - 5 равенства и 3 загуби при 5:2 голова разлика в полза на Черно море. 

Така "Тича" се превърна в истински кошмар за 31-кратните шампиони в последните години. Оформи се нещо като традиция те да имат изключително тежки мачове на този стадион.

Двата отбора не са играли във Варна от 3 лета насам - за последно завършват 1:1 на 13 септември 2014 г. 

През миналия сезон армейците гостуваха на моряците в Каварна заради липсата на лиценз на "Тича" и ги победиха два пъти (2:0 и 1:0).

Прави впечатление, че в осемте поредни мача без успех на червените на стадиона във Варна цели 4 са завършили 0:0. 

Двубоят с най-голяма важност пък е първият в серията - на 16 май 2009 г. 

Тогава Черно море побеждава с 1:0 с гол, а Здравко Лазаров изпуска дузпа за ЦСКА. Това поражение сваля армейците от върха в Първа лига. 

В предишния 26-и кръг те губят с 0:2 дербито от Левски, но запазват аванс от една точка - 62 срещу 61. Загубата от Черно море обаче позволява на сините да направят обрат в първенството на финалната права в битката за титлата.

ЦСКА може и да не е печелил от 9 години на "Тича", но за сметка на това бие наред настоящия треньор на Черно море Георги Иванов. 

Гонзо, в качеството си на треньор и спортен директор, е в серия от 7 поредни загуби от армейците при 1:14 голова разлика.

Последните 4 поражения бяха записани през изминалия сезон. ЦСКА победи Гонзо на 3 пъти през пролетта на 2017 г. под ръководството на Стамен Белчев - 2:0 и 1:0 в Каварна през февруари и май, както и 3:1 на "Армията" на 8 април, пише „Тема спорт”. 

През есента Черно море на Георги Иванов също загуби в Борисовата градина - с 0:1 след гол в последната минута, като тогава червените бяха водени от Едуард Йорданеску.

Гонзо не успя да победи ЦСКА и като треньор на Левски. На 25 октомври 2014 г. той е разгромен с 0:3 на заснежения терен на националния стадион. 

Иванов настоява мачът да се играе въпреки тежките условия. Тази среща маркира историческата 6-а поредна шампионатна загуба на Левски във вечното дерби. 

А Гонзо има поражение и като спортен директор на сините - на 27 юли 2014 г., когато червените печелят с 2:0. Треньор на сините тогава е доведеният от Георги Иванов Пепе Мурсия.

Първата загуба на Иванов в настоящата му серия е на 27 април 2014 г. Тогава начело на Черно море той пада с 0:2 на "Армията". След двубоя Гонзо опитва да спаси достойнството си с думите: 

"Да се радват в ЦСКА, защото това им беше последната победа". 

Иронично, репликата рикошира срещу него в следващите мачове, в които той се изправи срещу армейците.