Лидерът в родния елит ЦСКА получи още едно признание за представянето си от началото на сезона. Този път отборът на Стамен Белчев попадна в престижната класация на „Футболната обсерватория" (CIES), която е базирана в Швейцария. 

„Червените" заемат 21-во място в цяла Европа по владеене на топката. Те са най-добре класираният отбор в България, изпреварвайки с много конкурентите си. Според класацията ЦСКА притежава топката в 61,4% от игровото време, има средно по 431 успешни паса на мач, прави по 4,5 подавания при атаките си и държи топката средно по 17 секунди в свое притежание. 

По тези показатели тимът на Белчев изпреварва колоси като Реал Мадрид, който е 23-и, Бенфика, който е на 25-о място, Милан, делящ 29-а позиция с гръцкия АЕК, както и Ювентус, изостанал на 33-о място.

На първите три места в класацията са Селтик (със 70,8% притежание), Борусия Дортмунд (70,2%) и ПСЖ (67,7%). Топ 5 на Европа се допълва от Шахтьор Донецк (67,5%) и Манчестър Сити на Пеп Гуардиола (67,1%). 

Барселона, който е емблематичен със своя стил на игра "тики-така", е на седма позиция, а Байерн Мюнхен – девети, пише „Меридиан мач”. Трикратните европейски шампион Манчестър Юнайтед и Интер делят 73-о място, а лондонският Арсенал е едва 83-и. Петкратният европейски клубен шампион Ливърпул и Челси изобщо не намират място в стотицата.

Още три български отбора попаднаха в стотицата, като Лудогорец е 53-и с 57,7% притежание, Етър дели 90-то място с Марибор и Сампдория - с 55,5% притежание на топката, а Берое е №93 в класацията.

Вижте цялата класация тук: