Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков даде интервю за БНТ, в което коментира победата над Лудогорец, както и други много важни теми около клуба. Той говори и за това постъпвала ли е оферта за Фернандо Каранга и готов ли е клубът да се раздели с някой футболист при добра оферта.

Г-н Марков, измина седмица от успеха срещу Лудогорец, поотминаха ли емоциите след тази победа?

– Не трябва да има чак толкова много емоции. Да, постигнахме една много важна победа в този момент от развитието на нашия отбор. Имахме нужда от нея с оглед на последните години, когато ЦСКА не успяваше да победи Лудогорец. Но еуфория не трябва да има, защото все пак това е един мач от вътрешното първенство. С тази победа ние се връщаме в борбата за шампионската титла, което е едно от най-важните неща. От друга страна, показахме, че можем да победим Лудогорец, макар и когато играем срещу 14 състезатели.

Подадохте жалба срещу съдийството след края на мача, която обаче не бе приета.

– Човек не може да остане безучастен и безразличен към тези събития. И аз не издържах и отреагирах на несправедливото изгонване на Каранга. Такива на пръв поглед тънки моменти са много важни за крайния изход на един двубой. А тук ставаше въпрос за директен двубой, в който можеше едно такова решение да предреши края на първенството. От много отдавна алармираме – за всички е видимо, че ЦСКА във всеки мач, независимо от резултата, по някакъв начин е ощетяван по-драстично или по-леко.

Друг конфликтен момент – секторът за гости на „Лудогорец Арена“. Нормално ли е да съществува подобен сектор в шампионата?

– Такова нещо никъде не съм видял по Европа и в света. Разбирам, че феновете на нашите грандове са доста буйни, емоционални и т.н. Но не мисля, че това е начинът и формата да бъдат ограничавани, защото живеем, доколкото поне се говори в нашето общество, в едно демократично време, в едно време на свобода, където всеки може да изразява своите емоции, своята гледна точка. Категорично не одобрявам начинът, по който ръководството на Разград е решило този въпрос.

Излезе информация през седмицата, че Бенфика е отправил оферта за Фернандо Каранга на стойност 7 милиона евро. Има ли нещо вярно в тази информация и склонен ли е ЦСКА да се раздели с най-добрия си играч?

– До ръководството на ЦСКА такава информация не е постъпвала или такава оферта. Това цели да го разконцентрира. Знаем, че Каранга е един от най-важните играчи на ЦСКА в момента. Така че не виждам друг повод. Ще заключа, че това е просто една спекулация.

При положение че отборът не играе в евротурнирите, начините за запълване на бюджета са по-ограничени. Има ли някакъв натиск да бъде продаден някой футболист при една добра оферта?

– Това е пазар и ако една оферта е много добра за клуба, то няма такива футболисти, с които ЦСКА да не може да се раздели.

Други две важни теми за развитието на клуба – предстоящият търг за базите и закупуването на емблемата. Реален конкурент ли е в това отношение отборът на ЦСКА 1948, който също претендира за това наследство?

– Всеки може да претендира. Аз и Вие можем да си направим и да регистрираме един клуб с името на ЦСКА като юридическо лице и също да претендираме, че сме автентичните. По мое скромно мнение, автентичният отбор е там, където е стадионът, където е отборът и където са феновете. Излишно е да споменавам броя на нашите привърженици. Този отбор в момента играе в Първа професионална лига. Това са достатъчни аргументи, за да се покаже кой е ЦСКА. От гледна точка на емблемата, базите – ние чакаме също с голямо нетърпение момента, в който ще участваме, за да може този въпрос да се реши окончателно до края на тази година.

ЦСКА 1948 отправя критики към Вас по въпроса със законността на временното отдаване под наем на стадиона преди провеждането на търга.

– Вие считате ли, че Министерството ще извърши някакъв акт, който е незаконосъобразен? Все пак Министерството е част от българската държава, от законите, които се формират в нашата страна, така че не мисля, че има такива нарушения, защото ако има такива, те могат да се обжалват в съответните срокове в българския съд и той да вземе решение.

Ролята на Стамен Белчев – след няколко неуспешни резултата вие решихте да му гласувате доверие. Оправда ли се това ваше решение?

– Очакванията се оправдават от Белчев. Той води успешно нашия отбор. Естествено, ние сме удовлетворени, но знаете, че в ЦСКА изискванията към треньора са много високи. Ежедневно наблюдавам тренировките на отбора, така че досега той се справя чудесно.