За първи път в историята бразилци ще се борят на турнирите "Никола Петров и Дан Колов" в София.

Надпреварата ще се проведе между 3-ти и пети февруари. Схватките са в зала "Универсиада", а южноамериканците ще започнат в класическия стил, информира официалната страница на Българската федерация по борба.

Състезатели от цели 17 страни и в трите стила. При класиците освен бразилци идват състезатели от Южна Корея, Литва, Грузия, Израел, Швеция, Полша, Австрия, Франция, Армения. В свободния стил пристигат отборите на Финландия, Испания, Южна Корея, Австрия, Беларус, Армения и Израел.

При жените ще има състезателки от Швейцария, Финландия, Испания, Полша, Унгария, Франция, Израел, Швеция, Латвия и Беларус.

Интересното е, че французите пристигат с олимпийския си шампион Стив Гено (в категория 66 кг) в класическия стил и неговия брат Кристоф Гено (категория 74 кг), който остана трети на игрите в Пекин.

Коравият тим на Армения е с двама европейски шампиони - Роман Амонян (категория 55 кг), бронзов медалист от олимпиадата преди 4 години, и Арсен Джулфалакян (категория 74).

Звездата на Швеция Джими Линдберг идва с една мисъл - за реванш срещу световния ни шампион Елис Гури. Скандинавецът падна от нашия национал във финала при 96-килограмовите на първенството на планетата по класическа борба в Истанбул през септември.

Друг съперник на Гури също пристига у нас - арменецът Артур Алексанян, от когото Елис падна в полуфинала на европейското в Дортмунд и остана с бронз, така че натурализираният българин, избран за борец №1 на България за 2011 година може да си върне.