Българската щафета на 4х100 метра при жените отпадна на полуфиналите на Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки. Шампионката на Стария континент на 100 метра Ивет Лалова не взе участие в тази надпревара.

За сметка на това Габриела Лалева, Тезджан Наимова, Карин Околие и Вая Владева финишираха на седмо място в серията с резултат 45.25 секунди, което им отреди крайната 13-та позиция.

В първите два поста българската щафета се движеше много добре, но при предаването от втори на трети пост и бягането на трети пост от Околие гарантираха сериозно изоставане. В последния пост Владева само успя да задържи предпоследната позиция пред отбора на Испания.

Победителки в полуфиналната серия станаха украинките (Олеся Повх, Наталия Похребняк, Мария Римен, Виктория Пятченко), които завършиха убедително с 42.70 секунди. На второ място се нареди Франция с 43.12, а трети останаха полякините с 43.13. Отборът на Швейцария завърши четвърти с 43.51 секунди, което е нов национален рекорд на страната.

Квартетът ни имаше амбиции да търси силен резултат, с който да намери място на Олимпиадата в Лондон, но това така и не се случи, като най-големият удар бе наказанието на Инна Ефтимова за употреба на допинг.

За финала в дисциплината се класираха Украйна, Франция, Полша, Германия, Холандия, Русия, Шейцария, Беларус.