Българският олимпийски комитет реши Йордан Йовчев да бъде знаменосец на нашата делегация по време на откриването на Игрите в Лондон. Церемонията ще се състои на 27-и юли на Олимпийския стадион в английската столица.

За Данчо Йовчев това ще бъде рекордно шесто участие на най-големия спортен форум, което ще го превърне в първия гимнастик с подобно постижение. Във витрината си от медали той има един сребърен и три бронзови от Олимпиади.

Преди няколко дни се появи информация, че първата ракета в женския тенис Цветана Пиронкова ще носи родния трибагреник на откриването на Олимпиадата.

След това обаче, след решение на БОК, тази чест бе поверена на гимнастика Данчо Йовчев. Другите варианти бяха тенисистът Григор Димитров или национал по волейбол.

"Оперативният щаб единодушно реши именитият ни гимнастик Йордан Йовчев да носи трибагреника. Той е уникален, за шести път ще участва на олимпийски игри има и четири медала досега. Най-скромният човек, когото познавам, а и смятам че му дължим този жест", разкри председателят на БОК Стефка Костадинова.

На олимпийските игри в Пекин през 2008 година знамето беше в ръцете на плувеца Петър Стойчев.