Скандалният състезател Борислав Иванов бе изхвърлен от спорта след решение на Българската федерация по шахмат.

"Иванов беше временно отстранен за период от 4 месеца от участие в състезания под егидата на БФШ, като така му беше дадено време и възможност да преосмисли и да преоцени както поведението си на шахматист, така и на български гражданин. От системно продължаващите му прояви обаче е повече от очевидно, че г-н Иванов няма никакво намерение да се промени, като заиграе шах без ползването на неразрешени технически средства", се казва в съобщението на федерацията.

Иванов предизвика множество скандали през годината. В последния от тях благоевградчанинът се забърка в неприятности и на испанска земя. На турнира в Ла Мата той бе изгонен малко преди края на надпреварата, защото е заловен с жици по гърдите.

Борислав Иванов трябваше да се яви в офиса на Българската федерация по шахмат през юни, за да се подложи на специализирани тестове с технически средства, включително и с детектор на лъжата.

Той не се яви на срещата, като се оправда, че по това време е на турнир във Варна и му е невъзможно да дойде в София. Три месеца по-късно на международния шахматен турнир "Гранд Оупън Благоевград" Борислав отказа да се събуе обувките си за проверка и загуби служебно партията си срещу гросмайстор Максим Длуги.

Последният го заподозря, че крие устройство в обувките си, но нашето момче отказа да ги събуе с мотива, че... му миришат чорапите.

На състезание в Хърватия Иванов бе събличан гол от организаторите, но помощни средства не бяха открити. След това скандали с шахматиста имаше и на няколко турнира в България.

Борислав Иванов е подозиран в измами, защото обстоен анализ на негови партии показа, че ходовете му съвпадат с тези, които препоръчва една от най-силните в момента в света шахматни програми - "Худини", което е извън възможностите на човешкия мозък.

Програмата представлява игра на и над равнището на настоящия световен шампион по шахмат Магнус Карлсен.