Тазгодишното издание на "Спортинг Интелиджънс" за заплатите в световния спорт, изготвено за спортния тв канал ЕSРN, констатира, че индийският крикет вече изпревари английската Висша лига (ВЛ).

Според изданието най-тлъсти заплати в целия световен спорт се плащат във френския ПСЖ. Там средно играчите получават по $9,1 млн. на година (или $174 692 на седмица). В историята на този рейтинг парижани са вече четвъртият лидер: през 2010 г. на първо място беше "Ню Йорк Янкис" (бейзбол), през 2011 и 2012 царуваше "Барселона", а през 2013-2014 г. - "Манчестър Сити".

За две години средната заплата в ПСЖ се увеличи над два пъти - от $3,8 млн. през 2013 г. на $9,1 млн. днес. Информацията на "Спортинг Интелиджънс" обаче не се хареса на катарските собственици на ПСЖ, които чрез пресотдела си опровергаха, че плащат толкова големи заплати. "Противно на класацията, изготвена от "Спортинг Интелиджънс", всъщност ПСЖ не се намира дори сред първите 5 в нея.

Сумата за заплати при нас не съответства на цифрите, посочени от това проучване, в което те са силно завишени", бе официалното съобщение на парижкия клуб. Ако се вярва на арабите, значи средната годишна заплата на играч от ПСЖ възлиза на $8 млн., колкото плаща шестият в класацията - "Манчестър Юнайтед". Тоест разликата от ранглистата на "Спортинт Интелиджънс" и реалните средни заплати е около $1,1 млн. на калпак.

Иначе в първата двайсетица на рейтинга са 9 футболни клубове (5 от Англия, 2 от Испания и по един от Германия и Франция), 6 бейзболни (MLB) и 5 баскетболни (НБА). При това първите четири места са заети изключително от футболни отбори - ПСЖ, "Реал", "Манчестър Сити" и "Барселона".

18 отбора от цял свят плащат на всеки от играчите си средно не по-малко от $100 000 на седмица. А в 176 отбора всеки от играчите получава не по-малко от милион паунда.
Сред лигите НБА уверено поддържа лидерството по заплати: през сезон 2014/15 всеки играч там получава средно по $4,58 млн. на година. Най-високата средна заплата е в отбора на Михаил Прохоров "Бруклин Нетс" - $6,2 млн. на играч, а най-ниска - във "Филаделфия" - $2,2 млн.

На второ място е индийската Премиер лига по крикет, в която всеки играч прибира средно по $4,33 млн. Тройката оформя американската бейзболна лига с $4,2 млн. Едва на четвърто място е футболът - английската Висша лига със средно $3,8 млн. на година.

Интересно по какъв начин тук се оказа Лигата по крикет? Работата е там, че през 2008 г. Индия създаде абсолютно нов шампионат, за който тв канала Sony Entertainment Television моментално брои над милиард долара. Осем града получиха правото да създадат свои отбори (закупени от богати компании и звезди на индийското кино), като системите за развлечения на стадионите бяха копирани от НБА, а времето на мачовете бе ограничено на три часа (по-рано игрите можеха да се проточат с дни). Ето и резултата:

След АВЛ сред футболните шампионати се нарежда Бундеслигата (средно $2,3 млн. на година), после Примера ($1,9 млн.) и Серия А ($1,7 млн.). Най-тлъстият фонд "Работна заплата" обаче не принадлежи нито на "ПСЖ", нито на "Бруклин", а на бейзболния отбор "Лос Анджелис Доджърс" - $273 млн. На второ място е ПСЖ с едва $227 млн., а на трето - "Ню Йорк Янкис" с $219,3 млн. Сред футболните отбори над $200 млн. харчат ПСЖ, "Реал" ($216 млн.), "Манчестър Сити" ($215 млн.), "Барселона" ($202,1 млн.) и "Манчестър Юнайтед" ($200,6 млн.).

Авторите на изследването отбелязват, че в Европа е доста сериозна разликата между отборите с най-големи и най-малки заплати. Например играчите на ПСЖ получават 20 пъти повече от колегите им от "Гингам", в "Реал" - 19 пъти повече, отколкото в "Райо Валекано", а в Италия в "Ювентус" прибират 10 пъти по-тлъсти пачки от "Ливорно". В Англия средната заплата в "Манчестър Сити" е $8,6 млн., а в "Кристъл Палас" - $1,7 млн., докато в Германия заплатата в "Байерн" е $7,6 млн. долара срещу $820 000 на "Айнтрахт" (Брауншвайг), и т.н.

В НХЛ няма такъв проблем: в "Ню Йорк Рейнджърс" плащат 0,5 пъти повече, отколкото в "Калгари". Най-тлъсти надници в топ 5 на футболните лиги получават белгийците (средно по $3,72 млн. на година). Това обаче е само статистически ефект - в най-добрите шампионати играят 34 белгийци, докато испанците са 398 (поради което средният показател се снижава на $2 млн. за година). Авторите на изследването изчислиха и средните заплати на футболистите от националните отбори, които играха на мондиала в Бразилия. Първо място заема Испания със $7 млн. на година. Следва Германия с $6,62 млн., Англия - $6 млн., Бразилия - $5,7 млн., Аржентина - $4,8 млн., и др.