Тампа Бей победи с 2:0 като гост отбора на Ню Йорк Рейнджърс и спечели в седем мача финалната серия от Източната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Светкавиците ще играят за купа "Стенли" срещу първенеца на запад, който ще бъде излъчен от мач номер седем между отборите на Анахайм и Чикаго.

Двата отбора изиграха две много оспорвани, но безрезултатни части в "Медисън Скуеър Гардън", преди центърът на гостите Алекс Килърн да се разпише в мрежата на Рейнджърс след почти две минути игра във финалната третина.

Той пое шайбата до мантинелата, напредна към вратата на Хенрик Лундквист и стреля през куп от играчи, а шведският страж не успя да реагира.

"Видях шайбата чак тогава, когато вече не можех да реагирам. Просто пред имаше прекалено много тела. Иначе днес се чувствах добре, играех добре и четях играта по моя си начин. Първият гол просто падна при масирана атака и нямаше какво да направя в малкото време за реакция", каза Лундквист.

Тампа Бей нанесе втория удар след 11:17 минути игра в последната третина, когато Тайлър Джонсън напредна към дясната була и подаде перфектен пас към Онджей Палат.

Той не остави шансове на Лундквист и оформи крайното 2:0. Вратарят на гостите Бен Бишъп спаси всичките 22 удара на Рейнджърс, докато Лундквист, който беше изпратен с аплодисменти от публиката, спря 23 шайби.