Половин година преди олимпийските игри в Рио най-проблемният и скандален обект си остава заливът Гуанабара, където ще се разиграят медалите във ветроходството, триатлона и плуването в открити води. Нещата тук отдавна са забатачени: отпадъчните води от фавелите, невъобразимият боклук, отпадъците, които постоянно се трупат на брега.

Изследванията показват, че къпането тук е опасно за здравето: ако през устата, очите или някоя драскотина по тялото в организма попаднат три чаени лъжички вода, вероятността от зараза (в най-добрия случай - холера или дизентерия) скача до 99%. При по-малко късмет могат да се появят болести на дихателните пътища, мозъка и сърцето. 

Експерти окачествиха състезанията в олимпийската акватория като безспорен риск за здравето. Някои от бъдещите участници направиха ярки сравнения, като "плуване в тоалетна", "плуване в открит колектор" и прочее.

Тези дни за проблема напомни бившият заместник генерален директор на Международната федерация по ветроходен спорт (ISAF) Питър Соури. През декември той беше принуден да напусне поста си само 5 месеца след своето назначение. Соури настоявал за преместване на състезанието на стотина мили на изток. Бузиос вече е приемал големи стартове, всичко там е готово и най-важното - чисто. Една достойна замяна! 

Гуанабара обаче има убийствен аргумент - супер картина за тв излъчвания - знаменитата статуя на Христос Изкупителя. А това е изключително важно за международната федерация, която работи за укрепване на позициите в световното олимпийско движение и медийния пазар. "Казаха ми просто да си затварям устата! Аз не хвърлих оставка доброволно" - разкри Соури. 
Декемврийският отчет, публикуван в АР, неумолимо съобщава: патогени има не само покрай брега, но и на сериозно разстояние от него. 

Разбира се, състезанията няма да бъдат премествани. Управата на града и организационният комитет обещаха да очистят залива на 80%, но по-късно признаха неизпълнимостта на задачата и си измиха ръцете с наивни препоръки: да се ваксинират (от какво ли?) и по възможност да се мият с бутилирана вода.

Секретарят по охраната на околната среда Андре Кореа съобщи, че за пречистване на водата на Гуанабара са нужни $3,9 млрд. В бюджета обаче няма такива пари. Властите се надяват да привлекат частен капитал. Въпреки това обещаните показатели за чистота на водата остават мираж. 

В същото време Кореа увери, че въпреки всичко състезанията по ветроходство могат да се проведат в Гуанабара, тъй като чистотата в района на регатата е задоволителна. Главната задача е да не се допуска в близост плаващ боклук. Чиновникът увери, че ситуацията в Рио не е безпрецедентна. "През 2 000 г. в Сидни също не успяха да завършат програмата за прочистване на градския залив" - припомни Кореа.

Историята с борбата за чиста Гуанабара продължава повече от десетилетие. В периода от 1990 до 2005 г. в хода на реализацията на първия мащабен план за подобряване на екологичното състояние на залива за строителство и модернизация бяха вложени $1,1 млрд. Това не донесе почти никаква промяна и бе решено да се хвърлят още $1,2 млрд. 

По данни на секретариата по охрана на околната среда от 2007 г. щатът Рио де Жанейро е успял да увеличи обема на пречистените води - преди да влязат в залива - на 160%. Изградени били и 11 бариери с функции да улавят големия боклук и твърдите битови отпадъци, попадащи в Гуанабара по течението на вливащите се реки.

До момента обаче не е решен радикално целият проблем с пречистването. Освен това състоянието на басейна предизвиква сериозни опасения у спортисти и специалисти. Санитарните власти на Рио де Жанейро обикновено не препоръчват къпането на големите плажове в залива Гуанабара. Според заключението на експерти от Националния съвет по околна среда съдържанието на болестотворни микроорганизми във водата в района между залива и океана "не представляват пряка заплаха за здравето на хората, тъй като не превишават установените пределни цифри". 

Общата площ на залива, чиито брегове са гъсто населени с хора, съставлява 412 кв. км. На Острова на Губернатора - най-големия от 130-те острова на Гуанабара - е разположено международното летище Рио де Жанейро Галеан. 

В Рио живеят около 10 милиона души и всекидневно милиони литри мръсни отточни води се вливат в залива. Кметът на града Едуардо Паес уверява, че състоянието на водата не заплашва атлетите, тъй като ветроходната надпревара ще се състои в най-чистата част на залива. Делегация от редица страни, която неотдавна пристигна в Рио, обаче нарече Гуанабара "мръсна канавка", в която всяка секунда се изливат 18 400 литра отпадъчни води. На всичко отгоре тези дни при проверка в региона е засечено огромно количество мъртва риба от определен тип. Много от жителите на 10-милионния мегаполис обаче, в т.ч. и деца, редовно се къпят в залива, игнорирайки предупрежденията.

Материал на "7 дни спорт"