Боян Петров стъпи и на десетия по височина връх в света - Анапурна (8091 метра).

"Изключително съм щастлив, че моят клиент и приятел Боян Петров е изкачил Анапурна днес. Поздравления", написа в профила си във "Фейсбук" Пемба Шерпа от компанията, която обслужва българския алпинист.

Петров става първият българин с изкачени шест осемхилядника, при това всичките доказани. Сега за него предстои връщането в базовия лагер, което също ще е голямо изпитание, тъй като маршрутът е доста опасен.

Това беше вторият му опит за изкачването на най-смъртоносния осемхилядник, след като първият беше спрян заради много силен вятър и студено време. Предния път стигна до 7800 м, но ползата беше, че научи особеностите на маршрута, пише Дневник.

Петров отново атакува сам, за да се придвижи по-бързо и да избегне навалицата от над 30 души. Наличието на повече хора създава и опасност от лавини, което е една от основните причини за високата смъртност.

Прогнозите сочеха, че най-доброто време за атака на върха ще е 1 май, когато се очакваха силните ветрове да стихнат. Но и днес прогнозите сочеха благоприятни условия за атака.

Голямата група със 77-годишния испанец Карлос Сория и другия българин - Атанас Скатов, ще направи опит да изкачи Анапурна тази вечер.

Американецът Мат дю Пуи, германецът Йост Кобуш и унгарецът Дейвид Клайн трябва да са започнали атака на върха около 19.00 часа българско време, след като около 15.00-16.00 часа са пристигнали в щурмовия лагер 4, съобщи авторитетният блог за височинен алпинизъм Altitude Pakistan.

Всички алпинисти имаха повече от седмица, за да си починат от неуспешната първа атака, която за най-напредналите по маршрута спря на 7800 м.

Следващата цел пред Боян Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект "Българин на 14х8000".