Най-успелият български сумист Калоян Махлянов-Котоошу събра очите на спортния министър Красен Кралев, който е на работно посещение в Япония.

Откакто се "пенсионира" от сумото, Котоошу е свалил 40 килограма. Елегантен и облечен с костюм, Махлянов се срещна с Кралев, който подписа споразумение за сътрудничество с японския си колега Хирокадзу Мацуно.

От българска страна присъстваха още генералният секретар на БОК Белчо Горанов и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Япония Георги Василев.

Министър Мацуно предложи съдействие за развитието на детско-юношеския спорт чрез програмата Sport for Tommorow, която Япония развива.

Според инициативата в задължителната програма на началните и основни училища трябва да са включени 3 часа физическо възпитание седмично, а след часовете се развиват спортни клубове по интереси във всяко училище.

Красен Кралев връчи купата на българското правителство на победителя от трите токийски турнира по сумо - Гоейдо. Купата се дава вече 10 години.

Поводът за учредяването на трофея са успехите в традиционния японски спорт на Котоошу, който през ноември 2005 г. стана първият европеец, носител на втория по значимост ранг в сумото "одзеки". Махлянов вече е пълноправен треньор по сумо в школата "Садогатаке" и носи името Наруто Ояката.

Котоошу прекрати състезателната си кариера преди повече от две години. Той е женен за японска стюардеса и има две деца, които носят български имена.