Рим се отказа от кандидатурата си за олимпийските игри през 2024 г. и кметът на града Вирджиния Раджи беше подложена на унищожителна критика. Тя обаче е категорична: „Абсолютно безотговорно ще е да се съгласим с тази кандидатура. От самото начало аз бях против. За целта трябва да се вземат заеми, а ние нямаме готовност."

Разочаровани остават представителите на спорта, председателят на Италианския олимпийски комитет Роберто Малаго и другите спортни организации.

Вирджиния Раджи, новият градоначалник на Рим, избранa през лятото след серия от скандали за корупция в най-голямата италианска община, се опасява, че ползите от олимпийските игри са по-малко от задължителните разходи.

„Нямаме нужда от още строежи и цимент в града, които евентуално да попаднат отново в ръцете на мафията. За олимпиадите се дават много обещания, но фактите са други", обяснява кметът на Вечния град. Тя припомня, че още се плащат сметките за одържавените земи за олимпиадата в Рим през 1960 г.

Според Раджи в подкрепа на това решение са и изоставените съоръжения от Световното първенство по плуване, които в момента стоят като паметници на глупостта и не се използват.

„Олимпиадата представлява празен договор, който градовете домакини подписват, игрите са мечта, която се превръща в кошмар. Нямаме още данни от Рио, но видяхме кадрите с местните жители" - обяснява тя.
Според председателя на Италианския олимпийски комитет Роберто Малаго причините, които Раджи изброява, не отговарят на истината. „Това е демагогия и популизъм", казва той.

Остра реакция на премиера Ренци

„Да се откажеш от олимпиадата заради страх от корупция, е знак, че си сбъркал професията си. Няма нужда да се спират големите проекти, трябва да се спрат крадците", заяви и премиерът Матео Ренци, след като разбра за решението на Раджи.

Според премиера парите от игрите е можело да се инвестират в крайните квартали на Рим, а сега те ще отидат в крайните квартали на Париж или на Лос Анджелис. Матео Ренци обаче не се предава: той вече заяви, че Италия ще издигне друг град и ще подаде заявка за игрите през 2028 г. Всичко това ще долее масло в огъня на дискусията, че олимпиадата е едно неоправдано и скъпоструващо мероприятие.