Състезателката от ансамбъла ни по художествена гимнастика Любомира Казанова прекратява спортната си дейност. Тя е разговаряла за това с президента на БФХГ Илиана Раева и старши треньора Ина Ананиева. Тя е написала обръщение до Раева, с което моли да бъде уведомена обществеността и благодари за подкрепата за нея като състезател. Пълният му текст е публикуван на страницата на федерацията във Facebook.

Като причина за решението си Казанова посочва здравословни проблеми и невъзможност да се адаптира към новия отбор. От бронзовите ни медалистки в Рио само тя остана да се състезава занапред, а останалите момичета се "пенсионираха". През юли тя е получила контузия на десния глезен на лагер във Варна, но въпреки силната болка не е обърнала внимание заради предстоящите Олимпийски игри в Рио.

"През целия период до края на Олимпийските игри аз бях с непрекъснати и силни болки, въпреки че бяха взети всички мерки от медицинския екип на отбора за обезболяване. Едва един месец след лечение и почивка, връщайки се в залата и започвайки усилени тренировки, болката се върна", разказва Казанова.

От направена снимка става ясно, че кракът й е бил счупен, започнал е да зараства, но се е сраснал накриво. Според лекаря, дори Любомира да се оперира, няма да може да играе пълноценно на тренировките.

"Другата основна причина за моето решение е, че въпреки моите усилия аз не успявам все още да се адаптирам към този отбор, той е коренно различен от предния във всеки един аспект (методика, стил) и въпреки многото мои усилия не успявам да се впиша и да се почувствам част от тях, както бих искала и както бяхме с другите момичета. Вярвам, че те ще постигнат много, пожелавам огромен късмет и успех, ще им стискам палци и ще преживявам с тях всяко състезание", допълва гимнастичката.

Любомира смята, че взетото решение да прекрати спортната си кариера е най-добро за нея "въпреки дълбоката болка, която изпитвам в себе си, защото определено има какво да взема още от спорта, макар че постигнах най-голямото отличие и мечта за всеки спортист, а именно олимпийски медал".

Гимнастичката се извинява на почитателите си, но смята, че е по-добре да спре сега, отколкото да бъде принудена в бъдеще и заради нея да се променят отново съчетанията.