Иран ще се опита да влезе в Топ 4 на световното първенство, което ще се проведе в България и Италия през 2018-а. Нещо повече, персийските лъвове се целят в полуфиналите на мондиала, а начело на тима трябва да е най-успешният български клубен специалист в историята – Радостин Стойчев.

Това заяви президентът на местната федерация по волейбол д-р Мохамед Реза Даварзани. Той признава, че бившият наставник на Тренто е единственият кандидат за поста, с когото се водят преговори. 

„Още в края на септември започнахме тези преговори. В момента Стойчев в тясно сътрудничество с редица италиански скаути анализира работата на волейболистите в националния отбор на Иран. Оценява се реалният потенциал на всеки един играч… Начело със Стойчев националният отбор на Иран ще трябва да се бори за първите места на Мондиал 2018 в България и Италия. Надяваме се на попадане в Топ 4. Манталитетът и начинът на мислене на този мениджър са напълно в съответствие с иранския волейбол”, коментира ситуацията д-р Даварзани.

Според пресата в Полша Стойчев е все по-близо до постигане на договор и даване на своето съгласие. От него се очаква да наследи Раул Лозано, който се раздели с персите след олимпиадата в Рио. Сред кандидатите за поста бяха още Андреа Анастази, Марсело Мендес и Бернардо Резенде, но нито един от тях не влезе в по-напреднали разговори с ръководството на федерацията.

Очакванията са българският специалист да даде окончателен отговор до края на тази седмица. Както е известно, Стойчев до последно бе пред подписване на контракт с Полша, но в крайна сметка от местната централа предпочетоха шампиона със ЗАКСА Козле Фердинандо де Джорджи.