Новината за влошеното здраве на Наим Сюлейманоглу отвори път на стари спомени, свързани с легендарния спортист.

Един от тях е снимка, направена през 1986 г. от фотографа на Investor Media Group Олег Попов – тогава млад фоторепортер в БТА – на която е запечатана срещата между Тодор Живков и Сюлейманоглу.

"Бях започнал да давам дежурства. Дежурства означава една седмица да си с костюм и да чакаш да се обадят, за да отидеш да снимаш нещо, свързано с първите ръководители на държавата и партията. В един момент звънят от ЦК и казват: "Искаме фоторепортер до половин час в сградата". Естествено дежурната кола ме взима, ние сме в ЦК. Качват ме горе и ме вкарват в кабинета на Тодор Живков и вътре заварвам Тодор Живков, който стои сам. Няма никой друг", разказа Олег Попов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Учудването му било голямо, тъй като на подобни събития обикновено се изпращали няколко фотографа – от БТА, от националния архив, личния фотограф на Тодор Живков и от Българската телевизия. "Очевидно това беше бързо направена ПР акция, защото единственият човек, който бе в кабинета, бях аз", добави Попов.

Малко след това влиза и Сюлейманоглу. Двамата с Тодор Живков се ръкуват, разговарят, а две седмици след срещата им щангистът бяга от България. "Фактите около тази снимка са, че това момче е един голям спортист, уникален спортист. Той просто е създаден за вдигане на щанги. Ако не беше Възродителният процес, този човек щеше да направи три олимпийски титли за България. Аз съм убеден в това. Както се разбра, след 90-та година той говори много обстойно за това защо е избягал. Той е бил изключително обиден", анализира прочутия ни фотограф.

Събеседник по темата бе и Красимир Ангелов – редактор в Dnes.bg, който добави: "Истината е, че Сюлейманоглу далеч няма лоши чувства към България, въпреки първите години. Дори напротив – често се връща почти всяко лято в България. Част от най-големите му приятели са точно българските щангисти от 80-те години и той не един път го е казвал".

Според Ангелов загрижеността на Турция относно състоянието на спортиста е нормална и обяснима с това, че през 1987 година Сюлейманоглу става първият олимпийски шампион на Турция от 20 години към тогавашна дата. Именно роденият в България щангист представя Турция на най-високо ниво по време на Олимпийските игри. "Той е истинска легенда, не само на щангите, не само в Турция, а по принцип на целия олимпийски спорт. Трябва да отбележим, че има единствено 4-ма щангисти, които са станали трикратни олимпийски шампиони и първият е Наим Сюлейманоглу", поясни Ангелов.


Вижте повече във видеото ТУК!