Бившият лекар на американския национален отбор по спортна гимнастика се призна за виновен за сексуално посегателство и тормоз над спортистки по време на медицински изследвания. 54-годишният Лорънс Насар беше обвинен за криминални действия от първа степен, защото три от момичетата са под 13-годишна възраст, а останалите са между 13 и 15. 

Насар призна вината си, след като сключи сделка със съдебните власти и ще прекара в затвора между 25 и 40 години. Окончателната присъда ще бъде произнесена от съдебните власти в Мичиган през месец януари.

Разкритието на вестник Индианаполис Стар предизвика стотици обвинения към Насар от страна на жени и момичета, включително и от членове на американския олимпийски тим. 125-те жертви на лекаря дадоха сведения пред следователите в Мичиган и ще имат правото да свидетелстват преди произнасянето на присъдата през месец януари.

"Съжаляваме за спортистите, засегнати от Лари Насар. Вярваме, че жените, които дадоха сведения пред следователите от Мичиган, искаха случаят да завърши с признаване на вината от страна на лекаря, а и ние смятаме това признание на тези ужасни действия като много важно. Добре е, че делото ще приключи без допълнителен тормоз над жертвите", написаха от Американската федерация по спортна гимнастика.

Златната медалистка от последните две олимпиади Габи Дъглас беше едно от най-популярните имена в обвинението срещу лекаря. Тя уточни, че е била жертва на сексуален тормоз заедно с нейните съотборнички Маккайла Мароуни и Али Райсман.