Дания поднесе първата голяма изненада на Европейското първенство по футбол, след като успя да победи с 1:0 Холандия в първия мач от Група Б.

"Лалетата" бяха по-добрия отбор през целия мач, но пропуснаха един куп положения. Вратарят на Дания Щефан Андерсен направи серия от страхотни спасявания, а веднъж и гредата му помогна след удар на Ариен Робен.

Дания от своя страна се възползва от единствената си смислена атака през първото полувреме и в 24-та минута вкара победния гол чрез Михаел Крон-Дели.

Така ситуацията за Холандия в групата стана много сложна, тъй като другите два отбора  са Португалия и Германия и за да имат шанс да продължат, лалетата вероятно трябва да постигнат две победи срещу тези два отбора.



Холандия очаквано натисна от самото начало. Особено активен бе нападателят на Арсенал Робин ван Перси. В 7-та минута след подаване на Робен и рикошет в защитник топката попадна в него, но той стреля близо до страничната греда.

Малко по-късно пък Ван Перси показа техника в средата на терена, а след това даде прекрасен копващ пас зад защитата за Уесли Снайдер, но той с глава засече неточно.

След това пък Ариен Робен избра възможно най-неточния момент да показва, че може и да не бъде егоист. Той размени двойно подаване с Ван Перси и излезе на чиста стрелкова позиция в наказателното поле, но вместо да стреля, реши да потърси съотборник и топката бе пресечена от защитник.

Холандия имаше пълно превъзходство, а датчаните рядко навлизаха в полето на съперника. Затова в средата на полувремето бе изключително изненадващо, когато Дания поведе в резултата. Топката попадна в Михаел Крон-Дели пред наказателното поле, той на скорост залъга, че ще стреля, а вместо това подмина двама защитници на Холандия и останал сам срещу вратаря, стреля мощно между краката му.

Голът вдъхна кураж на датчаните и в минутите след това те заиграха доста по-отворено и на няколко пъти опитаха атаки, но без да стигат до удар към вратата.

След кратък период на объркване Холандия отново вдигна оборотите. В 36-та минута "лалетата" бяха много близо до гола. Вратарят на Дания Андерсен подари топката на Робен, той стреля от границата на наказателното поле, но уцели страничната греда.

Малко след това пък доста активният Афелай финтира защитник пред пеналта и отправи страховит удар, който профуча близо до сглобката на гредите. Две минути преди края на полувремето пък Ван Перси пропусна чисто положение. Даниел Агер не успя да пресече една топка и Снайдер овладя и веднага намери непокрития в наказателното поле Ван Перси, но ударът му от упор бе спасен от Андерсен.

Холандия започна второто полувреме така, както завърши първото - със сериозен натиск. В 49-та минута Робин ван Перси бе изведен зад защитата на чиста стрелкова позиция в наказателното поле, но точно преди да стреля се подхлъзна и не уцели топката.

В следващата атака отново Ван Перси получи пас пред наказателното поле и този път отправи удар между двама защитници, но Андерсен се хвърли и спаси. След още една минута Марк ван Бомел отправи топовен удар от почти 30 метра и отново Андерсен трябваше да се хвърля и да избива.

В 52-та минута дойде ред на Афелай да отправи опасен удар от двайсетина метра и топката мина на сантиметри от страничната греда. Две минути по-късно след центриране от корнер Джони Хейтинга засече остро с глава, но прати топката над вратата.

Десетина минути по-късно Робен имаше страхотна възможност, когато топката буквално бе сложена на главата му на 6-7 метра пред вратата, но той засече неточно встрани.

Едва в 70-та минута Дания успя да създаде опасно положение. Тогава голмайсторът Крон-Дели отправи силен и опасен удар от границата на наказателното поле, но Стекеленбург се хвърли и изби до страничната греда.

Селекционерът на Холандия Берт ван Марвайк бе принуден да търси офанзивна промяна в състава си и пусна в игра Рафаел ван дер Ваарт и Клаас-Ян Хунтелаар. И именно нападателят на Шалке имаше златна възможност да вкара веднага след появяването си в игра. Той получи страхотен извеждащ пас от почти 40 метра от Уесли Снайдер и се озова сам срещу вратаря. След това обаче опита прекалено наивно да копне топката покрай Андерсен и това позволи на стража на Дания да спаси инстинктивно с ръка.

Това бе и големият шанс за Холандия, защото до края на мача остротата в играта на отбора намаля и не се стигна до нови голови положения.

Въпреки това обаче Холандия можеше да получи дузпа, когато при една ситуация Хунтелаар игра с топката в наказателното поле и при опит за финт тя удари защитник в ръката, но съдията явно прецени, че не е имало умисъл.


Холандия - Дания 0:1

0:1 Крон-Дели 24

Холандия: Стекеленбург, Ван дер Вил (85 Каут), Хейтинга, Влаар, Вилемс, Ван Бомел, Де Йонг (71 Ван дер Ваарт), Снайдер, Робен, Афелай (71 Хунтелаар), Ван Перси

Дания:
Андерсен, Кяер, Агер, Поулсен, Якобсен, Квист, Ериксен (74 Ласе Шьоне), Цимлинг, Ромедал (83 Микелсен), Крон-Дели, Бендтнер