Довечера Полша среща Русия на Евро 2012. Мач, който не може да бъде само сблъсък на футболния терен. Не защото залога е голям, а защото тези две държави имат 400 години история на вражда помежду си.

Полша нито е простила, нито е забравила многобройните набези в нейната територия в продължение на почти 4 века. Последният проблем, който отвори старата рана, бе една самолетна катастрофа. Президентът на Полша Качински пътуваше за Смоленск, за да участва в шествие в памет на жертвите в Катин, където няколко хиляди полски офицери са разстреляни през 1940 г. по заповед на Сталин.

Русия винаги е обвинявала Хитлер за тези убийства, но през 2010 г. призна за вината си и организира събитие в памет на загиналите. Именно на път за това събитие президентът Качински изгуби живота си след самолетна катастрофа. Както и почти цялото полско правителство.

Много от хората в Полша обвиняват президентът на Русия Путин и премиера Медведев за инцидента. По тази причина поляците не одобриха, че руския тим се настани в хотел срещу паметника в чест на загиналите. Освен това руснаците поставиха цветя пред паметника.