С два гола на Фернандо Торес Испания спечели класическа победа с 4:0 срещу Ирландия във втория си мач от група C на европейското първенство по футбол.

С това нападателят на Челси отговори по възможно най-добрия начин на критиките след слабия първи мач срещу Италия.

Хлапето откри резултата още в 4-та минута със страхотен гол, който бе изцяло негова заслуга. Това освободи играта на Испания, която до края на мача имаше тотално преимущество.

Вторият гол обаче падна едва в началото на второто полувреме и бе дело на Давид Силва.  Двайсет минути преди края Фернандо Торес отбеляза втория си гол, изведен сам срещу вратаря.

В 83-та минута пък влезлият на негово място Сеск Фабрегас отбеляза четвъртото попадение. Резултатът можеше да е още по-внушителен, ако не беше серията от страхотни спасявания на вратарят на Ирландия Шей Гивън.

За цял мач пък "Детелините" отправиха един единствен точен удар, дело на Роби Кийн.

Така след втория кръг Испания излезе еднолично начело в класирането с 4 точки и по-добра голова разлика от Хърватия, докато тимът на Джовани Трапатони загуби и математически шансове да продължи напред.



Преди мача много се изговори по отношение на въпроса дали треньорът на Испания Висенте дел Боске ще промени нестандартното си решение да не използва нито един чист нападател. Този път той се отказа от тази схема и така Фернандо Торес започна като титуляр вместо Сеск Фабрегас. В състава на Ирландия също имаше само една смяна, като Саймън Кокс започна в атака вместо Кевин Дойл.

Подобно на нападателят на Германия Марио Гомес, Торес бе засипан с критика за слабото си представяне в първия мач от турнира, когато пропусна две чисти положения. И за разлика от немския си колега, стрелецът на Челси имаше нужда от само 4 минути, за да затвори устата на критиците.

Тогава той овладя спорна топка в наказателното поле, излезе скоростно на стрелкова позиция и макар от малък ъгъл отправи топовен удар под гредата, който матира безпомощния Гивън.

Испания продължи мощно и малко след това Давид Силва получи в наказателното поле, финтира защитник и опита техничен удар, но право в ръцете на вратаря Шей Гивън.

След още две минути Фернандо Торес за малко да вкара втори гол. Шави свали с глава едно центриране на пътя на Хлапето и той засече топката на 7-8 метра от вратата, но неточно.

Плахият отговор на ирландците бе далечен удар на Кийт Андрюс, след който топката се отклони от защитник на Испания и профуча на метър от сглобката на гредите. След центрирането от получилия се корнер Ричард Дън засече с глава, но неточно.

С това се изчерпаха и всички опити на ирландците в атака и до края на полувремето действието се развиваше изцяло пред тяхната врата.

В 16-та минута Жерард Пике отне топката пред наказателното поле на съперника и отправи плътен удар от 20 метра, но право в ръцете на Гивън.  Малко след него Андрес Иниеста също отправи топовен удар от границата на наказателното поле, но Гивън се хвърли и отново спаси.

В следващата атака Жорди Алба показа скорост, като застигна наглед дълъг пас в наказателното поле и центрира, но атрактивният удар с глава на Давид Силва бе отклонен на малко над напречната греда в корнер.

Секунди по-късно Чаби Алонсо отправи най-свирепият удар в мача до този момент и от над 30 метра прати топката на сантиметри над вратата.

Испания продължи да има тотално преимущество. На два пъти Торес получи извеждащи подавания - първо от Иниеста, после и от Шави, но макар и двата пъти да излезе срещу вратаря, ъгълът бе малък и той се отказа да стреля.

При поредната атака Шави отправи техничен удар от границата на наказателното поле, но нямаше достатъчно сила, за да преодолее Гивън.

Две минути преди почивката след хаос в наказателното поле на Ирландия Шави стигна до топката и пробва да направи добавка с топовен удар, но топката срещна тялото на хвърлил се на пътя защитник.

В даденото от съдията допълнително време Иниеста пресече лошо изчистена топка и стреля от границата на пеналта, но Гивън изби с върха на пръстите си под гредата.

И след почивката иберийците започнаха вихрено и още в 47-та минута Арбелоа се оказа на стрелкова позиция, но ударът му бе париран от Гивън.  В следващата атака обаче нямаше кой да предотврати втория гол.

Първо след удар на Иниеста Гивън боксира, но топката попадна в Давид Силва около точката на дузпата. Пред него имаше трима защитника, но той направи два поредни финта, а след това с елегантен лек удар чукна кълбото до гредата в мрежата.

В 55-та минута феновете на Испания вероятно виждаха как топката влиза за трети път в мрежата, преди Гивън да направи спасяване, с което дори и Икер Касияс щеше да се гордее. След атака по крилото и ниско центриране в наказателното поле Шави стреля от непосредствена близост, но Гивън се хвърли и направи уникално спасяване.

След центриране от корнер пред вратата на Ирландия топката не бе изчистена и първо Фернандо Торес опита да стреля с петичка от пет метра. След като ударът бе блокиран топката бе поднесена удобно за Серхио Бускетс, но той от 12-13 метра стреля встрани от гредата.

Ирландия имаше сериозни затруднения да организира каквито и да е опасности пред вратата на Касияс. В 64-та минута обаче до такава за малко да се стигна след несериозно изритване на топката от Арбелоа, но с дружни усилия колегите му в защита поправиха грешката му.

В тези минути детелините сякаш леко се активизираха и изнесоха играта поне малко по-напред от наказателното си поле. Вместо да стигнат до голово положение обаче те оголиха защитата си и бяха наказани с трети гол. Иниеста и Давид Силва разиграха технично с къси пасове в центъра на терена между няколко съперника и накрая Фернандо Торес получи извеждащ пас зад защитата. Той се откъсна сам срещу вратаря и не сгреши, стреляйки покрай него в мрежата.

Едва след като резултатът стана такъв Ирландия стигна и до първия си точен удар в мача. Той бе дело на Роби Кийн в 75-та минута, когато той стреля диагонално от петнайсетина метра, но Касияс се хвърли и изби с една ръка.

Шави имаше удобна възможност да пробва мерника си от пряк свободен удар, но стреля неточно над вратата.

След това дойдоха минутите на резервите на Испания. Първо влезлият на мястото на Иниеста Санти Касорла засече технично от въздуха едно подаване и насочи топката опасно до гредата, но Гивън плонжира и направи поредното си вещо спасяване.

В 83-та минута обаче и той нямаше какво да направи след страховития удар на Сеск Фабрегас, който явно пое голмайсторската щафета от Фернандо Торес. Халфът на Барса получи подаване в наказателното поле и от малък ъгъл през защитник отправи толкова силен удар, че Гивън нямаше никакъв шанс да спаси.


Испания - Ирландия 4:0

1:0 Фернандо Торес 4
2:0 Давид Силва 48
3:0 Фернандо Торес 70
4:0 Фабрегас 83

Испания: Касияс, Арбелоа, Рамос, Пике, Алба, Чаби Алонсо (65 Хави Мартинес), Бускетс, Шави, Иниеста (80 Касорла), Давид Силва, Торес (74 Фабрегас)

Ирландия: Гивън, Сейнт Леджър, Уорд, О'Шей, Дън, Уилън, Макгийди, Дъф (77 Маклийн), Андрюс, Кокс (46 Уолтърс), Кийн