Чаби Алонсо бе най-добрият играч на Испания в четвъртфинала срещу Франция. Иберийците победиха с 2:0 и се класираха на полуфинал, като и двата гола бяха дело на халфа на Реал Мадрид. Баскът ознаменува своя мач №100 за националния тим с два важни гола. Той стана първият играч на Испания вкарал два пъти в елиминационен мач от европейско първенство.

"Бяхме феноменални. Изиграхме отличен мач, а и факта, че поведохме в резултата рано ни помогна много. Щастлив съм, че вкарах 2 гола в моя мач №100 за Испания", обяви героят.

Алонсо има вече 15 гола за Испания. Три от тях са отбелязани на голям турнир. Той вкара гол и на световното през 2006 г. срещу Украйна. Куриозното е, че Испания имаше три точни удара в мача с Франция, като и трите бяха дело на Чаби Алонсо.

"Знаехме, че сега вече мачовете са различни - на живот и смърт. Играта ни срещу Франция бе по-добра от предните срещи. Контролирахме мача отлично. Ще опитаме да играем толкова добре, а даже и още повече срещу Португалия на полуфинала".

Чаби Алонсо ще се изправи срещу своя съотборник в Реал Мадрид - Кристияно Роналдо на полуфинала. С двата гола на Алонсо Реал е отбора с най-много попадения на Евро 2012 - 7.

"Знаем отлично какво ни очаква срещу Роналдо. Не сме изненадани от нивото на Португалия", завърши Алонсо, който бе избран за играч на мача.