Италия е последния полуфиналист на европейското първенство, след като елиминира Англия след равенство 0:0 и драматично изпълнение на дузпи

Успехът на "Адзурите" е напълно заслужен, тъй като през всичките 120 минути те бяха отборът, който търсеше победата и атакуваше. Отборът на Чезаре Прандели притежаваше топката в огромната част от времето, създаде почти 4 пъти повече положения за гол и на два пъти удари гредите.

Марио Балотели пък пропусна няколко чудесни положения. Така или иначе това се оказа без значение, защото при дузпите Италия триумфира.

Преди това обаче за кратко настроението в лагера на сините бе много напрегнато, тъй като Монтоливо пръв от двата отбора пропусна.

След това обаче Ашли Йънг удари греда, а Джанлуиджи Буфон хвана удара на Ашли Коул и така накрая Диаманти вкара решителната дузпа.

Това бе едва третия успех за Италия след изпълнение на дузпи от 8 случая на големи турнири. Англия обаче остава отборът с най-лоша успеваемост при дузпи, като това бе 6-то отпадане на тима след дузпи при само един успех.



В състава на Италия селекционерът Чезаре Прандели бе принуден да се справя без контузения Джордж Киелини и на негово място мачът започна Леонардо Бонучи. В халфовата линия Монтоливо бе титуляр вместо Тиаго Монта, а в нападение Марио Балотели замени Антонио ди Натале. Наставникът на Англия Рой Ходжсън пък не направи нито една смяна спрямо състава, който победи с 1:0 Украйна.

Противно на очакванията за статичен мач, срещата започна бурно. Още в 3-та минута Даниеле де Роси взриви трибуните с невероятен удар от въздуха от над 25 метра и Харт само изгледа топката, но за негов късмет тя срещна страничната греда.

Две минути по-късно Англия бе много близо до гола. Джеймс Милнър проби отдясно и центрира по земя в наказателното поле, топката някак стигна до абсолютно непокрития Глен Джонсън и той стреля от 5 метра дистанция, но Джиджи Буфон показа уникалната си класа и инстинктивно спаси с една ръка.

Малко по-късно Уейн Руни проби по аутлинията в наказателното поле и отправи прострелно центриране по земя към съотборника си в Манчестър Юнайтед Дани Уелбек, но защитник се хвърли и изби в корнер под носа на нападателя.

След още три минути Глен Джонсън центрира в наказателното поле и Руни се хвърли и въпреки протегнатия крак на италиански защитник смело засече с глава, но прати топката над вратата.

В тези минути англичаните играеха изненадващо активно. Постепенно обаче Италия взе инициативата. И в 25-та минута "адзурите" имаха стопроцентово положение за гол. Андреа Пирло със страхотен пас изведе Балотели зад защитата, но той се забави малко с овладяването, а след това стреля в тялото на застигналия го и хвърлилия се с шпагат Джон Тери.

Шест минути по-късно Балотели действа много по-добре, като получи подаване пред наказателното поле и от въздуха веднага отправи зрелищен ножичен удар, но Харт улови.

Англия отговори с атака, при която Уейн Руни с петичка поднесе топката на тепсия пред наказателното поле за Уелбек, но той от много добра позиция стреля неточно.  

Касано на два пъти пробва силни далечни удари и докато първия мина безопасно встрани от вратата, вторият накара Харт да боксира неуверено.

Пет минути преди края Балотели отново направи невероятен пропуск. Пирло центрира към Касано на далечната греда и той почти от аутлинията свали с глава назад към връхлитащия Балотели, но той на два метра от голлинията засече над вратата.

Също както и след първия си голям пропуск, Балотели реагира с добро отиграване - страховит снаряд от почти 35 метра, но топката профуча на педя над напречната греда.


Ясен е и победителят от последния четвъртфинал на Евро 2012 – очаквано, това е нашият играч Кирил Иванов. Име, което ще остане записано в историята на футбола – и което трябва да бъде увековечено с поне един паметник в Лозенец. С bet365.com, на това европейско, играчът си ти.


Второто полувреме започна с добра атака на англичаните, при която Уейн Руни бе намерен в наказателното поле, но не успя да овладее топката.

Само три минути по-късно обаче Италия бе на сантиметри от гола. Лошо изчистено центриране от корнер бе върнато обратно пред вратата и някак стигна до непокрития непосредствено пред вратата Де Роси, но той от въздуха стреля покрай страничната греда.

В 51-та минута Италия бе още по-близо до гола. Де Роси отправи топовен удар от границата на наказателното поле, който свари Харт неподготвен и той успя само да боксира. Балотели овладя пред вратата и чукна от три метра дистанция, но този път Харт направи вещо спасяване. Опасността обаче не бе отминала, защото връхлитащият Монтоливо отправи трети удар, но прати топката над вратата.

Англия се бе поприбрала в тези минути, но в 64-та минута с малко късмет застрашиха вратата на Италия. Центриране в наказателното поле бе избито на пътя на Ашли Йънг и той отправи удар от десетина метра, но след лек рикошет в защитник на Италия топката премина на половин метър от страничната греда.

След първоначалния натиск на Италия постепенно темпото на игра спадна, като очевидно и двата отбора започнаха да мислят за очертаващите се продължения.

В 77-та минута след центриране от фаул пред вратата на Италия Уейн Руни пропусна да отклони с глава с гръб към вратата и зад него Буфон успя да улови.

Малко след това пък влезлият току що в игра Алесандро Диаманти отправи изненадващ удар по земя от границата на наказателното поле, но Харт успя да улови.

Минута преди края и друга резерва на Италия - Антонио Ночерино се оказа на върха на атаката. Той пое във въздуха дълго подаване в наказателното поле и веднага отправи удар с другия крак, но топката срещна тялото на хвърлилия се на пътя и Глен Джонсън.

В даденото от съдията допълнително време Уейн Руни можеше да вкара един от най-драматичните голове на европейското първенство. Анди Каръл отклони с глава едно центриране към Руни и той на 5 метра от вратата изпълни удар със задна ножица, но прати топката високо над вратата.

Така се стигна до две продължения по 15 минути. В първото от тях Италия продължи да има леко преимущество. На няколко пъти Балотели пробва удари от далеч, но само един от тях стигна очертанията на вратата и Харт сравнително лесно спаси.

В 100-та минута обаче вратарят на Англия бе безпомощен, когато един опит за фалцово центриране на Диаманти бе проспан от защитата, топката се завъртя покрай него и се удари в страничната греда.

Едва в 105-та минута и Англия направи нещо интересно. Тио Уолкът направи остър пробив в наказателното поле и центрира към далечната греда за Анди Каръл, но топката излезе в аут.

И през второто продължение Италия продължи да атакува. Диаманти засече ниско подаване на десетина метра пред вратата, но не уцели целта.

В 115-та минута Италия най-сетне вкара топката в мрежата, след като Ночерино засече с глава почти от голлинията центриране на Диаманти. Съдията обаче отмени попадението заради засада, а на повторението се видя, че това е било много точно решение, защото Ночерино бе с десетина сантиметра зад защитата.

До края нямаше повече положения и така се стигна до дузпи. При първата от тях един срещу друг застанаха съотборниците в Ман Сити Джо Харт и Марио Балотели и въпреки закачките на вратаря, нападателят не пропусна. След това и капитанът на Англия Стивън Джерард не сбърка. Рикардо Монтоливо обаче не уцели вратата и така след него Уейн Руни даде аванс за Англия.

Трети зад топката застана Андреа Пирло и с изключително хладнокръвно изпълнение ала "Паненка" чукна топката в центъра на вратата. След него Ашли Йънг
заложи на силата, но тресна напречната греда.

При четвъртите дузпи Ночерино вкара за Италия. След него за Англия зад топката застана Ашли Коул, но Джиджи Буфон спаси удара му и така Италия излезе напред.

Така при петата дузпа Алесандро Диаманти трябваше да вкара, за да класира Италия напред и не сбърка.


Англия - Италия 0:0

При дузпите:

За Италия: Балотели - вкарва
За Англия: Джерард - вкарва
За Италия: Монтоливо - ПРОПУСКА
За Англия: Руни - вкарва
За Италия: Пирло - вкарва
За Англия: Йънг - ПРОПУСКА
За Италия: Ночерино - вкарва
За Англия: Коул - ПРОПУСКА
За Италия: Диаманти - вкарва


Англия:  Харт, Джонсън, Тери, Лескът, Коул, Милнър (61 Уолкът), Паркър (94 Хендерсън), Джерард, Йънг, Руни, Уелбек (61 Каръл)

Италия:
Буфон, Балдзарети, Абате, Бардзали, Бонучи, Маркизио, Де Роси (80 Ночерино), Монтоливо, Пирло, Касано (78 Диаманти), Балотели