Новото поколение в старата игра доказа способностите си в лицето на Мичо Петров – нашият играч на Евро 2012, за който нито Испания, нито Португалия се оказаха противник, който не може да надиграе. С bet365.com, на това европейско, играчът си ти.


Европейският и световен шампион Испания ще има шанса да защитава титлата си, след като стана първият финалист на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

Ла Фурия се класира след като надделя над Португалия след изпълнение на дузпи. В редовното време и в продълженията мачът завърши 0:0.

При дузпите двамата вратари Икер Касияс и Руи Патрисио спасиха по една дузпа след ударите на Чаби Алонсо и Жоао Моутиньо, докато Бруно Алвеш удари греда. Така накрая Сеск Фабрегас получи шанса да класира отбора си напред и не сбърка. Кристиано Роналдо пък изобщо не успя да бие дузпа, тъй като петият удар стана излишен.

Въпреки успеха си обаче Испания отново ще пожъне критики за играта си, тъй като изигра един от най-слабите си мачове от много време насам. През редовното време Ла Фурия не направи нищо съществено, като едва в продълженията се активизира малко.

Португалия от своя страна игра изненадващо активно, но също не успя да създаде чисти голови положения.

Така на финала Испания ще играе срещу победителя от втория полуфинал, в който утре ще спорят Германия и Италия.




В състава на Испания Висенте Дел Боске изненадващо бе започнал в нападение с Алваро Негредо, който замени Сеск Фабрегас. За Португалия пък травмата на Елдер Пощига попречи на треньора Пауло Бенто да заложи на един и същи състав за пети пореден път и така на негово място титуляр в атака бе Уго Алмейда.

Малко изненадващо Португалия започна по-активно мача и още до втората минута стигна до два ъглови удара. При изпълнението на единия от тях Мигел Велосо би директно фалцово към вратата и Касияс трябваше да избива под гредата.

Без да натиска особено Испания първа стигна до чисто голово положение в 9-та минута. Тогава Иниеста размени двойно подаване с Алба, матира защитата на съперника и влезе в наказателното поле. Там подаде към Негредо и след като нападателят се замота, топката дойде на тепсия за притичалия Арбелоа, но той от отлична позиция стреля на сантиметри над гредата.

След това обаче мачът продължи равностойно. Португалия дори бе съвсем малко по-острия отбор, достигайки до още един корнер и един пряк свободен удар, при който обаче Роналдо стреля в стената. Нани пък имаше един много опасен пробив по крилото, при който бе фаулиран, но съдията изобщо не свири нарушение. Роналдо пробва и един зрелищен удар от въздуха със завъртане от над 25 метра, но бе неточен.

Испания не можеше да наложи типичния си стил с къси подавания. Грешка в защитата на Португалия обаче позволи на Шави да намери Иниеста непокрит пред наказателното поле и последният пробва техничен фалцов удар, но топката мина близо до сглобката на гредите.

След преса на Португалия и испанската отбрана допусна грешка пред наказателното си поле, Роналдо овладя и отправи бърз кинжален удар по земя, но топката мина на сантиметри от страничната греда.

До края на полувремето обаче играта отново стана пасивна и затворена. Ситуацията на терена не се промени много и след почивката и зрителите по трибуните бяха принудени сами да се забавляват, правейки типичната мексиканска вълна.

Португалия бе малко по-активният отбор и на два пъти Уго Алмейда пробва силни удари, единият от дистанция, а другия от сравнително малък ъгъл, но и двата пъти бе неточен.

Висенте дел Боске явно също не бе доволен от играта на отбора си и направи две ранни смени, пускайки в игра Сеск Фабрегас и Хесус Навас на мястото на Негредо и Давид Силва.

Чаби Алонсо опита нещо интересно, когато видя че Руи Патрисио е излязал доста пред вратата си и опита от над 60 метра да го изненада, но не уцели вратата. Малко след това при контраатака Шави стреля много силно от 25 метра, но право в ръцете на Патрисио.

В 72-та минута Португалия стигна до пряк свободен удар пред наказателното поле на Испания на много удобна позиция за пряк обстрел. Роналдо завъртя топката над стената, но тя мина и малко над вратата.

След още десетина минути Селесао стигна до още един пряк свободен на удобна позиция за Роналдо, но отново топката мина над напречната греда.

Точно в последната минута Португалия имаше изключително опасна контраатака. Раул Мейерелеш изведе Роналдо на стрелкова позиция, но му даде топката леко назад и да го забави, което позволи на защитник леко да притисне нападателя и той стреля много неточно високо над вратата.

Така се стигна до продължения и едва тогава най-сетне Испания се активизира. Доста спомогна и леко изненадващата смяна на Шави, на мястото на когото обаче влезе доста активният Педро.

Това първоначално не доведе до нищо съществено, но в 103-та минута пред Иниеста се откри най-доброто положение за гол в мача. Жорди Алба направи страхотен пробив в наказателното поле и от аутлинията чукна назад между двама съперника. Топката дойде към непокрития Иниеста, който засече от непосредствена близост, но Руи Патрисио направи феноменално спасяване.

Три минути по-късно пък Серхио Рамос изненадващо изпълни пряк свободен удар и никак не бе далеч от целта, пращайки топката доста близо над напречната греда.

Пет минути след започването на второто продължение Испания отново създаде напрежение в наказателното поле на съперника. Хесус Навас навлезе и отправи удар от малък ъгъл, но Патрисио спаси, а след това и Пепе помогна никой да не направи добавка.

В 114-та минута Фабрегас изведе Педро в коридор и той тръгна сам срещу вратаря, но пред наказателното поле вместо да стреля, реши да финтира притичал отстрани защитник и сбърка.

Активната игра на Испания в продълженията сякаш даваше индикация, че тимът не иска да се стига до дузпи. Преди днешният двубой Ла Фурия имаше статистика от 3 успеха срещу 3 провала след дузпи.Португалия пък и в двата случая на изпълнение на дузпи продължаваше напред, отстранявайки Англия.

Първоначално опасенията на Испания се сбъднаха, тъй като щатният изпълнител Чаби Алонсо пропусна да вкара, след като Руи Патрисио спаси удара му. Веднага след това обаче Икер Касияс също спаси дузпата на Моутиньо и успокои отбора си.

Последваха успешни удари на Иниеста, Пепе, Пике и Нани, за да се стигне до четвъртите дузпи. При тях за Испания се запъти за изпълнение Серхио Рамос, който бе единият от виновниците за провала на Реал Мадрид в Шампионската Лига срещу Байерн Мюнхен. Защитникът обаче показа страхотно хладнокръвие, изпълнявайки по подобие на Андреа Пирло в стил "Паненка". Явно тези изпълнения наистина действат зле на съперниците, защото веднага след него Бруно Алвеш пропусна, стреляйки в напречната греда.

Така при петата дузпа бе ясно, че ако Сеск Фабрегас вкара, Испания ще продължи напред. И халфът на Барса не остави никакви шансове на Патрисио, като топката се чукна в страничната греда и влезе в мрежата.


Португалия - Испания 0:0

При дузпите:

За Испания - Чаби Алонсо - ПРОПУСКА
За Португалия: Моутиньо - ПРОПУСКА
За Испания - Иниеста - вкарва
За Португалия - Пепе - вкарва
За Испания - Пике - вкарва
За Португалия - Нани - вкарва
За Испания - Рамос - вкарва
За Португалия - Бруно Алвеш - ПРОПУСКА
За Испания - Фабрегас - вкарва


Португалия:
Патрисио, Коентрао, Бруно Алвеш, Пепе, Жоао Перейра, Велосо (106 Кустодио), Мейрелеш (112 Варела), Моутиньо, Нани, Роналдо, Алмейда (81 Оливейра)

Испания: Касияс, Арбелоа, Пике, Рамос, Алба, Чаби Алонсо, Бускетс, Шави (87 Педро), Иниеста, Давид Силва (59 Хесус Навас), Негредо (54 Фабрегас)