Португалският колос Порто успя с много мъка да се класира за 1/8-финалите на Лига Европа.

Момчетата на Андре Виаш-Бояш загубиха на собствения си "Драгао" с 0:1 от Севиля, но успяха да се класират в следващата фаза на турнира след повече голове на чужд терен.

В първия двубой на "Рамон Санчес Писхуан" португалците надвиха своя противник с 2:1 и благодарение на двата гола на испанска земя, тимът продължава напред в турнира.

Единственото попадение в мача падна в 71-ата минута и бе дело на Луиш Фабиано, но то не се оказа достатъчно на неговия тим да елиминира Порто.

В 1/8-финалната фаза на Лига Европа, "Драконите" ще се изправят срещу руския гранд ЦСКА (Москва), който елиминира ПАОК.



Първото полувреме започна много по-силно за домакините от Порто, които тотално смачкаха "Андалусийския" си противник.


Като цяло момчетата на Андре Виаш-Бояш притиснаха севилци още от началото на срещата, но въпреки това така и не успяха да отбележат попадение през първата част.

Още в 8-ата минута Хълк се опита да изненада стража на испанците Херера Хави Варас с много силен удар от 30 метра, но топката мина встрани неговата врата.

Натискът на домакините продължи и в следващите няколко минути те стигнаха до няколко много интересни положения, които обаче бяха пропиляни с лека ръка от футболистите на "Драконите".

В 23-ата минута аржентинският атакуващ халф на португалците Фернандо Белуши последва примера на Хълк и стреля от далечна дистанция. Неговият удар обаче също бе неточен.

Десетина минути по-късно пред домакините се откри нова добра голова възможност, която бе доста по-чиста от първите две такива.

Колумбийското острие на тима от Лига Сагреш - Радамел Фалкао, докопа топката в наказателното поле на гостите, но не успя да я вкара във вратата на Варас от 5-6 метра.

В 35-ата минута реферът на срещата Хауърд Уеб бутна едно много стабилно рамо на севилци и остави Алексис на терена, въпреки че последният трябваше да бъде изгонен.

Бранителят на "Андалусийци" дръпна за фланелката Хълк и нарушението му бе за чист жълт картон, но английският съдия му го спести. Ако му го бе показал, тогава със сигурност защитникът щеше да бъде изгонен, тъй като висеше с официално предупреждение.

До края на полувремето положения нямаше и двата тима излязоха в почивка при нулево равенство.

Второто полувреме започна по-добре за домакините, което бе напълно логично, предвид по-доброто им представяне и през първата част.

Постепенно момчетата на Андре Виаш-Бояш взеха инициативата и пропуснаха няколко страхотни положения чрез Хълк, Фалкао и Белуши.

По всичко изглеждаше, че "Драконите" ще изтръгнат победата в този мач, но в 71-ата минута малийската звезда на Севиля Луиш Фабиано ги шокира.

Той бе изведен по страхотен начин от Алваро Негредо, справи се с двама бранители на Порто, и без проблеми преодоля Елтон, за да открие резултата.

Само минута след неговия гол кошмарът за португалците стана още по-голям, след като Алваро Перейра получи директен червен картон, заради много остро и опасно влизане срещу Гари Медел.

Все пак обаче в 77-ата минута равенството на терена се възстанови, тъй като Хауърд Уеб вдигна червен картон и на Алексис.

Той фаулира Хълк и получи втори жълт и съответно червен картон, като по този начин остави своите футболисти с човек по-малко на терена.

Три минути по-късно пред Хълк се откри страхотна възможност да изравни, но ударът му бе спасен от стража на гостите.

В 82-ата минута бразилецът имаше нов шанс да вкара гол, неговият сигурно десети от началото на мача. Този път бразилецът излезе сам срещу стража на гостите, но стреля право в ръцете му.

Минута по-късно капитанът на Севиля Фреди Кануте имаше чиста възможност да удвои преднината на своя отбор и да сложи край на интригата в срещата, но ударът му не бе особено прецизен.

В следващите минути Севиля продължи да натиска, а малийският капитан на гостите направи поредния си фрапантен пропуск в 84-ата минута.

В ситуацията той бе изведен на страхотна позиция и излизаше сам срещу стража на домакините Елтон, но не успя да си спре топката.

Натискът на гостите продължи и в 85-ата минута Диего Пероти остана като препариран при едно центриране на Хесус Навас. В ситуацията испанският национал почти "сложи на главата" на своя съотборник топката, но центрирането му бе малко високо и нисичкият халф на гостите не успя да стигне от нея.

В следващите минути ситуацията на терена съвсем логично продължаваше да бъде изключително интересна. Първоначално домакините се прибраха в глуха защита, но след две много добри контри Хълк и Фреди Гуарин имаха възможност да отбележат.

Първият излезе на страхотна позиция, но Гуарин не успя да му подаде топката точно, а във втората ситуация колумбиецът напредна и навлезе в наказателното поле на гостите, но Гари Медел му отне топката със страхотен шпагат.

В 91-ата минута Хълк изпусна брилянтна възможност да изравни, след като би право в тялото на вратаря на гостите, а минута по-късно и Фреди Гуарин излезе на добра позиция - сам срещу Варас, но и неговият удар бе право в тялото на вратаря на севилци.

ПОРТО - СЕВИЛЯ 0:1
[0:1] Фабиано 71'

ПОРТО: Елтон, Перейра, Фусиле, Роландо, Отаменди, Моутиньо (74 - Сапунару) Фернандо, Белуши, Варела (85 - Маикон), Фалкао (74 - Гуарин), Хълк

СЕВИЛЯ: Варас, Наваро, Алексис, Санчес (55 - Фабиано), Фабиано, Фацио, Зокора (55 - Медел), Навас, Ракитич, Пероти (86 - Родри), Кануте, Негредо