Бенфика постигна важна победа с 4:1 над холандския гранд ПСВ Айндховен в двубой от 1/4-финалите на Лига Европа, който се игра на  стадион "Луж".

По този начин момчетата на Жорже Жесус имат много добри шансове да се класират за 1/2-финалите на втория по сила евротурнир.

Головете за победата бяха дело на Аймар, Салвио (2) и Савиола. Десният бек на гостите Станислав Манолев игра цял мач, но не показа цялата си класа.

Единственото попадение за ПСВ бе дело на резервата Лабиад, който се разписа в 80-ата минута.





Домакините започнаха по страхотен начин срещата и натиснаха здраво "Филипсите".


Още във 2-ата минута Андреас Исаксон допусна много сериозна грешка и можеше да получи гол във вратата си, но това не стана.

Пет минути по-късно "Орлите" треснаха страничната греда след удар на Хавиер Савиола и пропуснаха нов много добър шанс да излязат напред в резултата.

В следващите минути домакините продължиха да демонстрират уникална преса над холандския си противник и създаваха атака след атака.

В 25-ата минута гостите имаха прекрасна възможност да поведат в първата си по-опасна атака.

Ударът с глава на Маркус Берг, който засече центриране на Балаш Джуджак, обаче мина встрани вратата на Бенфика.

Пет минути по-късно обаче и пред домакините се откри добър шанс за гол. След грешка на Марсело, Оскар Кардосо излезе сам срещу Исаксон, но шведът се справи брилянтно и изчисти топката.

Португалците тотално смляха своя противник до края на полувремето и създадоха още няколко чисти положения.

Все пак логичното се случи в 37-ата минута и Пабло Аймар откри резултата.

Опитът за удар на Кардосо бе блокиран от бранител на гостите, но при добавката аржентинецът отправи безпощаден шут от точката за изпълнение на дузпата и матира Исаксон.

Страхотната игра на домакините им помогна да вкарат втори гол в 44-ата минута, след като Коентрао проби по крилото и намери в малкия пеналт Салвио, който без проблеми реализира.

Второто полувреме започна по брилянтен начин за "Орлите", които направиха преднината си класическа в 51-ата минута.

Салвио преодоля Ерик Питерс и Марсело, след което стреля от малък ъгъл и не остави шансове на стража на гостите.

Постепенно играта се поизравни, но гостите трудно стигаха до опасни положения пред вратата на Бенфика.

В 63-ата минута Станислав Манолев предотврати чист гол във вратата си, след като изби почти от голлинията удар на футболист на Бенфика.

В следващите минути домакините можеха да стигнат до още попадения, но вместо да стане това, те получиха гол във вратата си.

В 80-ата минута Закариа Лабиад вкара ценен гол за гостите, възползвайки се от нескопосано спасяване на Роберто, който не успя да улови топката след удар на Джърмейн Ленс.

В 93-ата минута домакините вкараха и четвърто попадение. Макси Перейра направи страхотен пробив и намери Савиола в наказателното поле, който след удар със завъртане оформи крайния резултат.

Не може да не се отчете, че Бенфика безспорно бе по-добрият тим и при малко повече късмет домакините можеха да стигнат до наистина изключително голяма победа.

Ако "Орлите" се класират на 1/2-финалите, тогава ще срещнат някой измежду Брага и Динамо (Киев)