Удинезе победи с 3:0 ПАОК на стадион "Тумба" в Солун в 1/16-финал от турнира Лига Европа и с общ резултат 3:0 се класира за следващата фаза от надпреварата. Съперник на "фриуланите" ще бъде победителят от сблъсъка между Андерлехт и АЗ Алкмаар.

Още в първите 15 минути на срещата момчетата на Франческо Гуидолин вкараха два гола и направиха задачата на ПАОК много трудна. Първо Данило се разписа с глава след центриране от корнер, а после Антонио Флоро Флорес вкара страхотно попадение от фаул.

Третият гол за гостите падна в началото на второто полувреме. Негов автор беше Маурицио Домици, който отбеляза от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Флоро Флорес.

ПАОК беше най-близо до гол след второто попадение за третия в Серия А, когато италианският бранител Бруно Чирило уцели греда. Иначе всички опити на гръцкия състав бяха своевременно осуетявани от бдителната защита на италианския тим.

Мачът започна с атаки и към двете врати, като след няколко блокирани удара и на двата края на терена в 4-тата минута Апостолис Яну получи добър пас от Константин Лазар и тества Самир Ханданович от далечна дистанция. Словенецът успя да избие.

Две минути по-късно Удинезе вече водеше. Центриране от корнер на Джовани Паскуале намери бранителя Данило, който с глава вкара топката в мрежата. По този начин "фриуланите" направиха така, че днес на "Тумба" да не се играят продължения.

Малко след гола гостите потърсиха втори. Диего Фабрини стреля извън наказателното поле, но вратарят на домакините Дарио Крешич улови. По-късно пък дойде хубава възможност за тима от Солун. Италианецът в гръцкия състав Бруно Чирило обаче не успя да изненада своите сънародници.

В следващия момент ПАОК можеше да допусне второ попадение по много глупав начин. Вратарят Крешич излезе и изби една топка в лицето на Чирило, след което тя мина на сантиметри от вратата. Вторият гол в мрежата на гърците все пак не закъсня.

Отбеляза го Антонио Флоро Флорес в 15-тата минута. 28-годишният нападател шутира много силно и точно от фаул и не остави никакви шансове на Крешич, който докосна кълбото, но не съумя да го спре. Така задачата на ПАОК стана много трудна. Възпитаниците на Ласло Бьольони се нуждаеха от три гола срещу стабилен отбор като Удинезе, за да продължат.

Последваха силни минути за солунския тим. Бруно Чирило, бивш футболист на Реджина и Интер, беше на крачка от това да се разпише, но ударът му с глава срещна левия страничен стълб на Ханданович. После и Стелиос Малезас пропусна да намали.

Момчетата на Франческо Гуидолин пък се стремяха да решат всичко в мача в рамките на двайсет минути. Флоро Флорес се оказа на удобна позиция и нанесе добър шут, който обаче беше неточен.

В 31-вата минута Бьольони извърши първата си смяна – на мястото на бранителя Константинос Стафилидис в игра се появи атакуващият полузащитник Йоргос Георгиадис. Румънският мениджър се опитваше да разнообрази атаката на ПАОК, но резултатът 0:2 продължи да свети на таблото на стадиона до края на полувремето.

Наистина, в 42-рата минута Стефанос Атанасиадис можеше да постави началото на обрата за своя отбор, но си пролича липсата на опит у младия нападател, който от страхотна позиция прати топката на сантиметри покрай вратата.

Малко след почивката Удинезе получи правото да изпълни дузпа. Австрийският защитник Мирослав Шнауцер събори Флоро Флорес в пеналта на ПАОК и реферът Том Хаген посочи бялата точка.

Един от най-опитните футболисти на "фриуланите" Маурицио Домици не сбърка, въпреки че фенове на домакините му светеха в очите с лазер, и на практика сложи точка на спора. Удинезе вече чакаше своя следващ противник, който щеше да бъде победителят от сблъсъка между Андерлехт и АЗ Алкмаар.

В 55-тата минута Флоро Флорес отново затрудни максимално отбраната на гръцкия отбор и успя да шутира точно от дъгата пред наказателното поле, но Крешич се справи с изстрела. Гостите не се притесняваха и продължаваха да атакуват опасно.

Така влезлият като резерва Кристиян Батокио бе блокиран, иначе можеше да отправи хубав удар и може би да направи резултата още по-срамен за домакините. Преди това пък един от ключовите играчи на ПАОК Димитрис Салпингидис би във вратата, обаче Ханданович внимаваше и спаси.

В 72-рата минута отново Салпингидис можеше ненадейно да се превърне в голмайстор, след като негов слаб шут не мина толкова далече от вратата, колкото си мислеше Ханданович. Преценката на словенския страж обаче не беше и прекалено лоша, така че до попадение в случая не се стигна.

До последния съдийски сигнал мачът се доиграваше, повече голове не паднаха. Удинезе постигна класическа победа на стадион "Тумба", който е считан от мнозина за много негостоприемен. "Фриуланите" обаче нямаха проблеми в Солун.

ПАОК – Удинезе 0:3

0:1 Данило 6
0:2 Флоро Флорес 15
0:3 Домици 51 (д)

ПАОК: Крешич, Чирило, Шнауцер (Апостолопулос – 54), Лино, Малезас, Гарсия, Стафилидис (Георгиадис - 31), Лазар, Салпингидис, Яну (Нимани – 64), Атанасиадис

Удинезе: Ханданович, Данило, Бенатиа (Феронети – 86), Домици, Паскуале, Пациенца, Баста, Абди (Батокио – 46), Асамоа, Флоро Флорес, Фабрини (Армеро – 69)