Левски победи Сараево с минималното 1:0 в мач от втория предварителен кръг на Лига Европа, който се игра на стадион "Георги Аспарухов" в София.

След равностойна и динамична игра двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство, като тимът от Босна и Херцеговина приемаше играта в своята половина, но за сметка на това създаваше по-опасни атаки.

Двайсетина минути преди края на мача Владимир Гаджев изведе по прекрасен начин влезлия като резерва Симеон Райков, който майсторски матира вратаря на противниковия отбор.

В последните минути на срещата гостуващият състав бе изключително деен и създаваше смут в отбраната на тима от "Герена". Реваншът между двата отбора е след седмица в Сараево.



Срещата стартира с атаки на домакините. Мюлдер получи кълбото на десния фланг и опита моментално центриране, но то бе доста дълго и излезе в странично хвърляне в полза на гостите.

Малко по-късно Кристовао Рамос центрира за Марсиньо, но защитник на гостите изчисти в корнер, от който не се стигна до нищо сериозно пред вратата на Адилович.

Левски успя да се настани трайно в половината на съперника, но все още не можеше да създаде опасно положение, тъй като сгъстеният дефанзивен вал на Сараево получаваше подкрепата и на халфовата линия на тима.

След десетина минути игра Златкович опита пробив през центъра, но бе спрян с тактически фаул от Станислав Ангелов. Веднага след това Татомирович нанесе първия удар за босненския тим, но спечели само корнер, който не доведе до опасност пред Пламен Илиев.

После Рамос надбяга бранител на Сараево в дясната част на наказателното поле, успя да задържи кълбото на самата аутлиния, но центрирането му бе под всякаква критика.

Секунди след това Станислав Ангелов опита да изведе Марсиньо на левия фланг, но пасът му бе много дълъг и неточен.

В средата на първото полувреме тимът от Босна и Херцеговина също показа зъби. Неманя Златкович стреля от средна дистанция с левия крак, но Пламен Илиев улови без проблеми.

После Йовов шутира от фаул, но от стената от футболисти на Сараево топката излезе в поредния корнер, след който не се получи нищо опасно пред стража на противника. Гостите отговориха с далечен шут на Емир Хаджич, който обаче на намери рамките на вратата на българския състав.

След половин час игра Базил де Карвальо засече с глава центриране на Рамос, но намери топката от много неудобна позиция и я прати над вратата на гостуващия тим.

В 33-тата минута Левски създаде многоходова атака, при която Станислав Ангелов - Пелето и Марсиньо комбинираха помежду си, след това Старокин бе намерен на левия фланг. Крайният защитник центрира много добре, но ударът на Христо Йовов с глава бе неточен.

В следващата си атака "сините" стигнаха до пряк свободен удар и Христо Йовов се нагърби с отговорността да стреля от около 25 метра. Той шутира много технично в горния десен ъгъл на Адилович, който изби в корнер. След това вратарят на гостите спаси снаряд и на Пелето.

Пет минути преди почивката Левски можеше да се окаже в ролята на догонващ, но имаше късмет в две опасни ситуации пред вратата си.

Първо Саид Хюсеинович бе изведен отдясно, навлезе в пеналта и шутира, но ударът му бе уловен от Пламен Илиев, който спаси българския евроучастник. Секунди по-късно Сулич отправи мощен шут по десния фланг, но не намери целта.

После Марсиньо проби през центъра и намери Карвальо в предни позиции, но нападателят прибърза и центрира много неточно вляво, където нямаше негов съотборник. В добавеното време на първата част Владимир Гаджев опита да прехвърли вратаря на гостите, но прати кълбото над вратата му.

След почивката Сараево създаде първата сериозна атака, при която Хюсеинович задържа топката, след това разтегли по левия фланг към Белошевич. Той стреля моментално с левачката и топката профуча на педя от левия страничен стълб на Пламен Илиев, който все пак я отклони в корнер.

Малко след това Хюсеинович се отличи с продължителен пробив, но се спъна от топката и Ели успя да се намеси на време, за да изчисти кълбото.

Точно след час игра Христо Йовов премина през бранител на съперника и подаде към набралия скорост Владимир Гаджев. Последният отправи слаб шут по земя, който не застраши вратата на гостите.

Двайсетина минути преди края на мача 22-годишният Симеон Райков застана зад топката при пряк свободен удар за своите, но шутира над вратата на Сараево.

В 72-та на срещата влезлият като резерва Симеон Райков получи подаване от дълбочина от Владимир Гаджев и технично копна топката над излезлия напред страж на гостуващия тим Адилович.

Веднага след попадението на "сините" Влади Гаджев можеше и да се разпише след свиреп снаряд от 23 метра, но вратарят на гостите спаси удара на опорния полузащитник.

Пет минути преди края Сулич проби по дясното крило на атаката на гостуващия тим и отправи прострелно центриране по земя, но Станислав Ангелов бе застанал на правилното място и успя да изчисти в ъглов удар.

Гостите не стигнаха до сериозно положение в оставащите минути и така срещата завърши с минимална победа за българския отбор.

Левски - Сараево  1:0

1:0  Симеон Райков - 72'


Левски:
Илиев, Мюлдер, Иванов,  Ели, Старокин (Прохазка - 71'), Ангелов, Гаджев, Марсиньо (Силва - 81'), Йовов (Райков - 60'), Рамос, Карвальо

Сараево: Адилович, Татомирович, Торлак, Белошевич (Тадеевич - 76'), Дуповац, Комор (Сунйеварич - 74'), Сезар, (Хюсеинович Караматич - 90'), Златкович, Хаджич, Сулич