Шампионът на България Лудогорец победи ПСВ Айндховен с 2:0 като гост и по този начин постигна феноменален успех в първия си мач в турнира Лига Европа. В срещата от група Б на надпреварата момчетата на Стойчо Стоев напълно заслужиха триумфа си със своето отлично представяне.

След като първото полувреме приключи при резултат 0:0, през втората част се очакваше "филипсите" да се хвърлят в търсене на трите точки, но вместо това в 60-тата минута тимът от Разград поведе. Роман Безяк се възползва от грешка на противниковия вратар Йероен Зут и от тридесет метра порази мрежата на съперника.

В 74-тата минута пък холандецът Върджил Мисиджан първо уцели левия страничен стълб зад Зут, но след това разстреля младежкия национал на Холандия с великолепен шут.



Още в самото начало на срещата Лудогорец демонстрира самочувствие и във 2-рата минута можеше да открие резултата. Върджил Мисиджан проби по левия фланг и центрира, вратарят на домакините Йероен Зут изби, но право в краката на Марселиньо, който обаче шутира неточно от удобна стрелкова позиция.

Последва опит за натиск на тима, воден от Филип Коку, но до някакви кой знае какви опасности пред Владислав Стоянов не се стигаше. Все пак в 18-тата минута Мемфис Дипей стреля в стената от фаул, а след рикошета Адам Махер отправи удар, който не затрудни особено българския страж. По-нататък Джетро Вилемс пробва да нанесе изстрел, обаче в последния момент на пътя му застана футболист на разградския състав.

В 28-мата минута Дипей, който беше един от най-активните в редиците на "филипсите", шутира, но Стоянов внимаваше и улови топката. На другия край на терена Дани Абало и Роман Безяк осъществиха хубава комбинация, ала словенският нападател не успя да се разпише.

В края на полувремето имаше няколко интересни ситуации и пред двете врати. В 39-тата минута Тим Матавж се измъкна от опеката на Теро Мантула, обаче Александър Барт съумя да изчисти в корнер, от който можеше да падне първият гол в двубоя. Джефри Брума стреля много опасно с глава, но покрай левия страничен стълб.

Четири минути преди паузата Мисиджан, който в случая беше на десния фланг, се опита да подаде към Марселиньо, бразилецът хитро пропусна за Фабио Ешпиньо, но португалецът не можа да нанесе качествен удар и Зут улови кълбото без проблеми. Дипей пък тества концентрацията на Стоянов, българският национал спаси.

Веднага след подновяването на играта Дипей нахлу в наказателното поле на българския отбор и пусна пас към Матавж, който стреля покрай вратата на Стоянов. В 50-тата минута Абало направи невероятен пропуск. Ешпиньо изведе испанеца очи в очи със Зут, но топката беше насочена право към холандския страж, който се справи с шута.

След пропиляната възможност в полза на разградския тим последваха няколко опасни положения пред Стоянов. Защитата на Лудогорец обаче се справи с центрирания на Тойвонен и Закариа Бакали, а българският вратар изби кълбото след изстрел на Адам Махер. Така се стигна до 60-тата минута, която се оказа щастлива за състава на Стойчо Стоев.

Зут изчисти неубедително, а и беше излязъл много напред. Роман Безяк се възползва от грешката на холандеца и от тридесет метра порази мрежата на ПСВ. Отборът на Коку се опита да реагира моментално, но коварен удар на Матавж не намери целта. Преди това пък удар на Тойвонен беше блокиран.

В 74-тата минута обаче съставът от Разград и всички българи по трибуните отново изпаднаха в екстаз, след като Върджил Мисиджан удвои преднината на своя тим. Холандецът беше оставен непокрит в наказателното поле на "филипсите" и първо уцели левия страничен стълб зад Зут, но после не показа милост към отбора от своята родина – 2:0 за шампиона на България.

Коку се опита да промени нещо в играта на състава си, а с това и резултата чрез включването в игра на Стийн Шаарс и именно полузащитникът можеше да намали в 79-тата минута, но Стоянов се отличи с перфектна намеса. В заключителните минути на двубоя Матавж и Дипей също направиха пропуски, но така и не успяха да предотвратят загубата на своя отбор. Лудогорец постигна феноменален успех в първия си мач в турнира Лига Европа.


ПСВ Айндховен – Лудогорец 0:2

0:1 Безяк 60
0:2 Мисиджан 74

ПСВ Айндховен: Зут, Брума, Хендрикс, Ариас, Вилемс (Йоргенсен – 44), Махер, Хилиемарк (Шаарс – 77), Тойвонен, Бакали (Джи Сун Парк – 61), Дипей, Матавж

Лудогорец: Стоянов, Барт, Мантула, Кайсара, Шоко, Дяков, Ешпиньо, Абало (Александров – 75), Марселиньо, Мисиджан (И. Стоянов – 89), Безяк (Златински – 81)