Шампионът на България Лудогорец удари с 1:0 Лацио на "Стадио Олимпико" и записа велика победа в първи 1/16 финал за Лига Европа.

Единственото попадение в мача заби Роман Безяк след свирепа тупалка секунди преди почивката. Така "орлите" от Разград продължават да летят високо и взеха комфортен аванс над "орлите" от Рим преди срещата реванш в София.

Двубоят ще се запомни и с две пропуснати дузпи, както и с два червени картона и за двата отбора. С този успех Лудогорец продължава да пише история и вече има шест победи и едно равенство от седемте си мача в Лига Европа този сезон.

Българите за пореден път изиграха перфектен мач в европейските клубни турнири, развинтиха изцяло именитите италианци, демонстрираха страхотен футбол, заслужено спечелиха и продължават да мечтаят за 1/8 финал, където най-вероятно ще срещнат Валенсия.

Лацио от своя страна разочарова и се отчете с едва едно по-сериозно положение, една изпусната дузпа и една греда, всичко останало бе за родните шампиони.

Това бе едва втора победа от 24 мача при визити на български отбори в Италия. Само Левски си бе тръгвал с победа от Апенините, но сега това стори и Лудогорец, и то отново срещу Лацио.


Лудогорец започна отлично мача и още  самото начало наложи преса и притисна римските "орли".  В 7-ата минута Христо Златински проби през центъра и стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но топката прелетя над вратата.

Минута по-късно Златински центрира остро отдясно и топката се отклони от ръката на Цана, който бе с метър навътре в наказателното поле - дузпа за Лудогорец.

Трябва да признаем обаче, че този наказателен удар бе леко пресилен, тъй като ръката на Цана бе прибрана до тялото му, а и в действията му нямаше никакъв умисъл. Футболистите на Лацио оспорваха това решение на Феликс Цвайер, но той бе категоричен и посочи бялата точка.

Зад топката застана Светослев Дяков, който се опита да се направи на Франческо Тоти и на Андреа Пирло и да вкара дузпата в стил "Паненка", но се издъни левашки, след като непохватно копна топката и вратарят Бериша я улови.

Малко по-късно италианците стигнаха до първото си положение от началото на мача, но удар на Фелипе Андерсон мина до лявата греда на Владо Стоянов. Българите отново взеха инициативата и натиснаха здраво домакините. В 19-ата минута Марселиньо навърза защитата на Лацио и стреля от ъгъла на наказателното поле, но в аут.

Отговорът на римските "орли" бе тупалка на Андерсон, но Стоянов отрази. Последва нова атака за Лацио. Балде проби по лявото крило и подаде към Клозе, който обаче опита удар с пета и не уцели вратата на Лудогорец.

Така се стигна до 34-ата минута, когато Марселиньо изстреля страховита тупалка от ъгъла на наказателното поле, но топката разтресе горната греда на домакините. Това бяха силните минути на българите, но те така и не успяваха да отбележат.

Две минути по-късно Светослав Дяков си изпроси и жълт картон, който ще го лиши от участие на реванша в София. Домакините имаха шанс да вкарат от пряк свободен удар, но Владо Стоянов показа класа и спаси удара на Лукас Билия.

До края на полувремето Лудогорец контролираше мача и можеше да вкара в 43-ата минута, но изстрел на Мишо Александров профуча до лявата греда на италианците. Секунди преди почивката разградчани най-сетне заслужено разпечатаха вратата на Лацио.

Роман Безяк финтира Сиани и с отсечен удар с десния крак, от дъгата на наказателното поле, едва не скъса мрежата на Бериша за 0:1. Уникален снаряд на Безяк и Лудогорец дръпнаха в резултата. Това бе пето попадение за Роман в тазгодишното издание на Лига Европа.

Второто полувреме започна с мощни атаки за Лацио. В 49-ата минута Андерсон стреля от воле, от ъгъла на наказателното поле, като Владо Стоянов успя леко да избие топката, след което тя се чукна в лявата му греда.

Секунди по-късно обаче Минев чукна леко в глезена Андерсон и той се строполи в наказателното поле - дузпа за Лацио. Този наказателен удар също бе леко дискусионен, но Феликс Цвайер се допита до един от страничните си асистенти и посочи бялата точка.

Зад топката застана Андерсон и шутира в десния долен ъгъл на Стоянов, но той направи феноменално спасяване с една ръка и изби. Последва добавка на Лулич, но отново Стоянов запази мрежата си суха.

Домакините продължиха да натискат и в 54-ата минута Лудогорец остана в намален състав, след като Светльо Дяков направи ново брутално влизане в глезените на Билия и си изпроси изгонването - втори жълт и респективно червен картон.

Определено Дяков прегоря в този мач и остави съотборниците си с играч по-малко. В тези минути срещата на "Стадио Олимпико" заприлича на битката межку Арсенал и Байерн в Шампионската лига.

След час игра Стойчо Стоев замени Роман Безяк и пусна на негово място Ешпиньо, който застана на мястото на Дяков в средата на терена.

Така Стоев прибра леко отбора си и уплътни халфовата си линия. В тези минути играта леко се накъса, което бе добре дошло за родните ни шампиони, които си взеха глътка въздух от италианските атаки.

В 72-ата минута Мисиджан навлезе мощно в наказателното поле на домакините, където бе подпрян и изблъскан от Сиани, но до дузпа не се стигна.

Минута по-късно и Лацио остана в намален състав, след като директен червен картон получи Каванда, който с крак удари в главата Данчо Минев. Последва страхотно положение за Лацио, но резервата Ешпиньо изби от голлинията удар на Кандрева.

Към края на мача италианците натиснаха, но в тези минути страхотни прояви имаше Владо Стоянов, който на два пъти демонстрира класа и спаси удари на Раду и Кандрева.

В продължението на срещата пък Кишада имаше шанс да вкара, но заложи на пас към Златински, който стреля, но в аут. Така Лудогорец удари с 1:0 Лацио и взе голяма победа в Рим.

Лацио - Лудогорец 0:1
Голмайстор : Безяк (45)

ЛАЦИО: Бериша, Сиани, Лулич (68 - Какута), Раду, Каванда, Билия, Фелипе Андерсон (58 -  Кандрева), Онази, Цана, Балде, Клозе (78 - Переа).

ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Мантула, Минев, Моци, Жуниор Кайсара, Александров, Дяков, Златински, Марселиньо (88 -  Кишада), Мисиджан (81 - Луму), Безяк (60 - Ешпиньо).