Шампионът на България Лудогорец загуби с 0:1 от Валенсия срещата-реванш от 1/8 финалите на Лига Европа и с общ резултат 0:4 отпадна от турнира. Единственото попадение на стадион "Местая" заби Пако Алкасер през второто полувреме.

Така приказката за разградчани в тазгодишното издание на Лига Европа приключи, но те могат само да се гордеят с представянето си.

Лудогорец изигра десет срещи в турнира, като записа шест победи, две равенства и две загуби.

Разградчани заслужават само суперлативи за мачовете си в Европа и за това, че успяха на два пъти да напълнят стадион "Васил Левски" и да обединят футболна България.

"Орлите" летяха високо в Лига Европа, написаха история и сега мечтаят за нов подвиг, но този път в Шампионската лига.


Лудогорец започна атакуващо мача и можеше да вкара още в третата минута. Тогава Върджил Мисиджан изпълни пряк свободен удар пред дъгата на наказателното поле, но топката мина над гредата на Валенсия след рикошет от играч на "прилепите".

Разградчани продължиха да натискат и четири минути по-късно Кайсара стреля от воле, но в аут. Тези две положения стреснаха домакините, които веднага взеха инициативата и изнесоха играта в средата на терена.

В 12-ата минута Върджил Мисиджан проби мощно по лявото крило и преди да навлезе в наказателното поле на Валенсия бе съборен от Виктор Руис, който заслужено получи жълт картон.

След изпълнението на фаула не се стигна до сериозна голова възможност пред вратата на испанците. Пет минути по-късно Мичел стреля от воле, но за щастие топката профуча до лявата греда на Владо Стоянов.

Последва ново положение за домакините и удар с глава на Фуего, но Стоянов без проблеми спаси.В 27-ата минута Жоао Перейра сътвори отличен пробив през центъра и се наложи Козмин Моци с цената на нарушение и жълт картон да го събори пред дъгата на наказателното поле.

Картабиа стреля от прекия свободен удар, но проти топката в стената изградена от футболисти на Лудогорец. Постепенно темпото на игра леко падна, а играта се пренесе основно в средата на терена, без каквито и да било опасности пред една от двете врати.

В 35-ата минута Перейра нахлу мощно в наказателното поле на Лудогорец, но със сетни усилия Козмин Моци успя да го блокира.

Четири минути по-късно Христо Златински стреля от воле от дистанция, но Диего Алвес бе на мястото си и успя без проблеми да улови.

През това първо полувреме двата отбора не предложиха особени футболни достойнства, като играта бе основно позиционна с множество разигравания.

В 41-ата минута Мичел стреля от фаул, но право в стената изградена от футболисти на Лудогорец. Малко по-късно разградчани скочиха за дузпа, но такава не им бе дадена, а и трябва да признаем, че съдията нямаше основание да посочи бялата точка.

Секунди преди почивката пък Дани Парехо изпълни отлично пряк свободен удар, но за наше щастие топката разтреса горната греда зад Владо Стоянов.

Второто полувреме започна с шанс за Валенсия. Пабло Алкасер залъга защитата на Лудогорец и стреля силно, но топката мина над вратата. Последва нова опасна атака на испанците.

Парехо и Мичел разцъкаха, след което последва пас към Алкасер, който нахлу в наказателното поле, но там бе блокиран от Моци.

Силни първоначални минути за домакините в началото на второто полувреме, но за щастие "орлите" от Разград се вдигнаха и дори можеха да вкарат в 51-ата минута.

Тогава Мисиджан напредна отляво и стреля от ъгъла на наказателното поле, но Алвес отрази. Испанците отговориха с удар на Перейра, но неточно.

Така се стигна до 59-ата минута, когато Валенсия успя да вкара. Картабиа напредна отляво и центрира отлично в наказателното поле на Лудогорец, където Пако Алкасер стреля красиво с глава и опъна мрежата на Владо Стоянов за 1:0.

Пет минути по-късно българите изпуснаха две невероятни положения. Първо Роман Безяк излезе сам срещу Алвес, но не успя да го преодолее, а при добавката Мишо Александров от точката на дузпата стреля до лявата греда в аут.

Разградчани продължиха да натискат, но последваха нови пропуски на Мисиджан и Александров. Това бяха силните минути на "орлите", но те не успяха да изравнят.

В 75-ата минута Фуего стреля опасно с глава, но Владислав Стоянов изби майсторски, а и бе отсъдена засада. Към края на мача Стойчо Стоев се опита да стигне до равенството като пусна в игра всичките си налични нападатели, но това не даде резултат.

Така Лудогорец загуби от Валенсия и отпадна на 1/8 финал в турнира Лига Европа, но може само да се гордее с изявите си в Европа и само суперлативи за родните шампиони.

ВАЛЕНСИЯ - ЛУДОГОРЕЦ 1:0

Голмайстор: Алкасер (59)

ВАЛЕНСИЯ: Алвес, Перейра, Руис, Матийо, Гая (71-Бернат), Фуего, Мичел (57-Бараган), Варгас, Парехо, Картабия; Алкасер (65-Жонас)

ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Кайсара, Терзиев, Моци, Минев, Дяков, Златински, Александров (76-Луму), Марселиньо (67-Ернандес), Мисиджан, Безяк (79-Платини)