Ювентус продължава да мечтае за дубъл – скудето и Лига Европа, след като надви 1:0 Фиорентина в 1/8-финал реванш от турнира и се класира напред с общ резултат от двата мача 2:1.

Бианконерите имаха леко превъзходство през първата половина, което се засили значително след почивката. Единственото попадение реализира Андреа Пирло от фаул в 71-ата мин. При нарушението, довело до прекия свободен удар, капитанът на Фиорентина Гонсало Родригес получи втори жълт картон и остави своите с човек по-малко. До края домакините така и не успяха да се съвземат и по-опасните положения бяха пред тяхната врата.

Така Пирло се отличи с втори победен гол в рамките на няколко дни, след като през уикенда донесе на Ювентус победа при гостуването на Дженоа в Серия А.


Фиорентина започна отлично срещата и организира няколко добри атаки. Най-опасната от тях бе в третата минута, когато Марио Гомес получи извеждащ пас от Борха Валера и стреля с левия крак, но топката излезе покрай далечната греда.

Темпото, наложено от виолетовите бе толкова високо, че се прокраднаха съмнения колко дълго домакините ще бъдат в състояние да поддържат натиска. Така или иначе, пресата на Фиорентина даваше отличен резултат и играчите на Ювентус на два-три пъти загубиха топката в собствената половина.

Постепенно Ювентус се посъвзе и успя да изнесе играта по-далеч от собствената врата.  Виолетовите обаче продължиха да отнемат доста топки близо до наказателното поле на торинци, но така и не успяха да създадат нови опасности за Буфон.

В 22-ата мин. пък Погба овладя идеално един дълъг пас на Бонучи в пеналта на домакините, но опитът му да стреля с външен фалц на десния крак не му донесе успех.

Малко по-късно пак Погба отправи опасен изстрел с глава след центриране на Исла, но Нето спаси, а защитата на флорентинци изчисти топката пред връхлитащите нападатели на Юве.

До края на полувремето Старата госпожа имаше превъзходство, но като се изключат два удара на Тевес, които не затрудниха особено Нето, не успя да застраши вратата на Фиорентина.

Второто полувреме също започна с леко надмощия на Ювентус. В 51-ата мин. Куадрадо обаче бе повален на дъгата на наказателното поле на торинци от Видал, който получи жълт картон. Изстрелът на Борха Валеро обаче не затрудни Буфон.

В 59-ата мин. Тевес върна към Исла, който центрира за Видал, но изстрелът с глава на чилиеца не намери целта. Домакините видимо изпитваха затруднения и не успяваха да организират никакви атаки.

В 68-ата мин. таранът на Юве Йоренте се освободи от Гонсало Родригес на границата на пеналта на домакините и бе фаулиран. Реферът Уеб не се поколеба да покаже втори жълт картон на капитана на Фиорентина и виолетовите останаха с човек по-малко.

Андреа Пирло пък изпълни фантастично прекия свободен удар и препарира вратаря на виолетовите Нето с изстрел в десетката.

Треньорът на Фиорентина Винченцо Монтела смени Иличич, за да вкара в игра защитника Ронкалия и беше ясно, че на домакините ще им бъде изключително трудно да се върнат в този мач.

Може да се каже, че  Ювентус заслужено откри резултата с оглед на развитието на мача. Играта на Фиорентина през второто полувреме определено не спореше.

В 76-ата мин. резервата на бианконерите Лихтщайнер центрира и Йоренте стреля от упор с глава, но нацели вратаря Нето.

Самият Лихщайнер влезе в наказателното поле и стреля опасно в близкия ъгъл, но стражът на Фиорентина отново спаси.

Ювентус се дръпна в своята половина да пази резултата, но не може да се каже, че виолетовите успяха да организират заключителен щурм. Нещо повече – в 90-ата мин. Тевес изведе влезлия като резерва Освалдо отдясно, той центрира, но Видал с глава като по чудо не уцели вратата на домакините.

Така Ювентус заслужено се класира за 1/4-финалите, след като надигра напълно виолетовите през по-голямата част от реванша.

 

Фиорентина – Ювентус 0:1

0:1 Пирло 71

Фиорентина: Нето, Савич, Гонсало Родригес, Томович, Куадрадо, Писаро (48 Амброзини), Акуилани, Борха Валеро, Варгас, Иличич (72 Ронкалия), Гомес (63 Матри)

Ювентус: Буфон, Киелини, Бонучи, Касерес, Исла (76 Лихтщайнер), Пирло, Погба, Видал, Асамоа, Йоренте (88 Освалдо), Тевес