Сайтът Goal.com публикува дeсет любопитни факта за днешния полуфинал в Лига Европа между Севиля и Валенсия.


* Севиля за трети път достига до полуфинал в Лига Европа (или Купата на УЕФА, както се наричаше турнирът преди). В предишните два случая севилци не успяха да спечелят първия мач, но се класираха с успехи на реванша. И в двата случая обаче вторият двубой беше на техния ст. "Санчес Писхуан". През 2005/06 Севиля отстрани Шалке след 0:0 навън и 1:0 след продължения у дома. В следващото издание на турнира пък севилци надвиха друг испански тим – Осасуна (0:1 и 2:0).


* И предишните два полуфинала на Валенсия в турнира бяха срещу испански съперници  - Виляреал и Атлетико М. През 2003/04 Валенсия отстрани Виляреал след 0:0 като гост и 1:0 в реванша. През 2011/12 пък тимът от "Местая" загуби с 2:4 и 0:1 от Атлетико М.


* Валенсия има едва една победа в последните си 8 мача с испански съперници в Европа – минималната победа над Виляреал през 2004. Тимът от "Местая" има 3 загуби и 4 равенства в тези сблъсъци.


* Севиля няма загуба в последните си 11 мача у дома с Валенсия – 8 победи и 3 равенства.


* Валенсия няма победа на "Санчес Писхуан" от май 2004 г. в годината, когато тимът стана за последно шампион на Испания под ръководството на Рафа Бенитес.


* Севиля има само 2 победи от 9 мача с испански съперници в евротурнирите, включително сблъсъкът с Бетис този сезон. В тези двубои тимът от "Санчес Писхуан" е записал 3 равенства и 4 загуби.


* Севиля не е успявала да опази мрежата си суха в последните си 5 мача у дома в Европа.


* Поражението на Валенсия с 0:3 от Базел в миналия кръг бе първото за отбора в това издание на турнира след пет поредни победи.


* Пака Алкасер от Валенсия има вече 10 гола в това издание на турнира и отстъпва само на Жонатан Сориано от Ред Бул (Залцбург).


* Валенсия е тимът, отправил най-много удари в турнира до момента – 148. Севиля е на трето място с 121 шута към вратата.